Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Forse kritiek ZN op Vektisonderzoek

Zorgverzekeraars Nederland is onaangenaam verrast door het onderzoek Liberalisatie en groei dat onderzoeksbureau Vektis uitvoerde samen met de Boston Consulting Group. Hieruit zou blijken dat de kosten in het vrije b-segment in 2006 met twaalf procent zijn toegenomen als gevolg van een sterke groei van het aantal behandelingen.

Op eigen houtje

ZN neemt in forse bewoordingen afstand van de resultaten en conclusies van Vektis, dat toch ‘onderzoeksbureau voor de zorgverzekeraars’ is. ZN woordvoerder Eric Bassant: “Vektis heeft dit helemaal niet met ons overlegd en heeft het onderzoek op eigen houtje naar buiten gebracht. Met de conclusies van het onderzoek zijn we het totaal niet eens: het is appels met peren vergelijken.” Volgens ZN is niet duidelijk hoe het onderzoek precies is uitgevoerd. De onderzoekers gebruikten de dbc-declaratiegegevens van zorgverzekeraars als basis voor hun onderzoek. Van vierentwintig behandelingen zijn de volumes toegenomen. Sterkste stijger is kinderdiabetes met 31 procent. Het aantal behandelingen bij kinderen aan keel- en neusamandelen is met 28 procent toegenomen. De toename van staaroperaties is 11 procent.

Ruw materiaal

Volgens de onderzoekers zijn voor de hand liggende oorzaken als wegwerken van wachtlijsten of declaratieachterstanden onvoldoende om de kostenstijging te verklaren. Woordvoerder Bassant: “Wij zetten hier grote vraagtekens bij. Er is met te ruw materiaal gemeten. Het dbc-systeem is nog lang niet stabiel en er is veel variatie in declaraties tussen de ziekenhuizen.”

Volumegroei remmen

De onderzoekers voorspellen een verdere kostengroei als het b-segment groter wordt en ook de maatstafconcurrentie zijn intrede doet. In beide gevallen verdwijnen de vaste budgetten en valt de rem op het volume weg. Vektis en bcg pleiten voor een meer sturende rol van verzekeraars zodat zij de volumegroei kunnen remmen. Nu zouden zorgverzekeraars nog te bang zijn voor negatieve publiciteit en daardoor verzekerdenverlies, zeggen de onderzoekers. Hard sturen op kostenbeheersging is daarom nog niet in het belang van de individuele verzekeraar. Zorgverzekeraars Nederland vindt de conclusies voorbarig en zegt met Vektis te gaan praten. Of dit tot een nieuw onderzoek zal leiden, kan de woordvoerder nog niet zeggen. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Verbijstering over kosten zorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.