Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verbetermaatregelen FPA Utrecht nog niet zichtbaar

Redacteur Zorgvisie, Skipr en Qruxx.
De forensisch psychiatrische afdeling (FPA) Utrecht is voor een verbeterprogramma gestart met een scala aan maatregelen. Maar volgens de IGJ en IJV is het nog te vroeg voor zichtbaar resultaat.
igj, FPA, psychiatrie, zorg
Foto: iStock

De Inspectie Justitie en Veiligheid (IJV) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) prijzen FPA Utrecht en diens medewerkers voor de inzet om de plannen uit te voeren. Maar ‘het is na vier maanden evenwel te vroeg om echte resultaten te zien en conclusies te kunnen trekken over de effectiviteit’, aldus de inspecties.

Onvoldoende gekwalificeerd personeel

Het verbeterplan is opgesteld na de arrestatie van patiënt Michael P., die door de rechtbank tot 28 jaar gevangenisstraf en tbs is veroordeeld voor de moord op Anne Faber. Voor zijn arrestatie verbleef P. in Altrecht Aventurijn, een afdeling van FPA Utrecht. Wegens de maatschappelijke ophef zijn de inspecties toentertijd een onderzoek gestart. FPA worstelde toen met diverse problemen. Zo konden patiënten aan drugs komen, was de werkdruk voor medewerkers hoog en werd er regelmatig gebruik gemaakt van externe medewerkers om het ziekteverzuim en personeelstekort op te vangen. Minister Dekker voerde daarop een tijdelijke opnamestop bij Aventurijn in.

De inspecties concluderen dat het veiligheidsbeleid op het terrein van FPA Utrecht is aangescherpt sinds de start van de verbetermaatregelen. Ook is de samenwerking tussen kliniek, politie, gemeente en het OM geïntensiveerd. ‘Op personeelsgebied constateren de Inspecties wel dat er op dit moment nog niet voldoende gekwalificeerde medewerkers zijn, ondanks verschillende acties op dit gebied.’ Oorzaak hiervan is dat er relatief veel nieuwe en tijdelijke krachten zijn gestart, die nog niet dezelfde expertise als de meer ervaren medewerkers hebben.

Monitoring FPA Utrecht

FPA Utrecht heeft in februari dit jaar een verbeterplan aan de inspecties overhandigd. De inspecties hebben verbeterplan positief beoordeeld en monitoren de voortgang van de kliniek. De drie centrale thema’s van het programma zijn personele bezetting en veilige werkomgeving, verslavingsproblematiek en beveiliging en geïntensiveerde surveillance. De IJV en IGJ monitoren de uitvoer van het verbeterplan. Elke vier maanden brengt de kliniek een voortgangsrapportage uit. De volgende rapportage verschijnt in oktober 2018.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.