Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Franciscus en Lievensberg ziekenhuizen willen fuseren

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal en het Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom willen na jarenlange samenwerking fuseren tot één ziekenhuisorganisatie met twee hoofdlocaties met elk een eigen profiel.
Franciscus en Lievensberg ziekenhuizen willen fuseren

Dat laten beide ziekenhuizen vandaag weten. In oktober willen de ziekenhuizen hun fusievoornemen melden bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit.

Kwaliteitsnormen

De twee middelgrote ziekenhuizen zeggen niet meer individueel aan de steeds strengere kwaliteitsnormen te kunnen voldoen. Dat kan wel als de ziekenhuizen fuseren en delen van de zorg concentreren. Voorlopig blijven de beide ziekenhuizen vanaf de huidige hoofdlocaties en buitenpoli’s werken. Het Franciscus Ziekenhuis legt het accent op de behandeling van kanker. Dit najaar stopt het Franciscus met operaties aan bloedvaten en longen. Het Lievensberg ziekenhuis richt zich op acute, complexe zorg. Hier komt ook een nieuw te bouwen moeder-en-kind centrum waar voortaan alle bevallingen zullen plaatsvinden en de zorg voor moeder en pasgeborene wordt ondergebracht. Dit centrum opent naar verwachting in 2014 zijn deuren.

Bereikbaarheidseis

Vrijwel alle patiënten in de regio Roosendaal – Bergen op Zoom kunnen binnen de wettelijk vastgestelde 45 minuten in het Lievensberg ziekenhuis zijn, zo laten de ziekenhuizen weten. Het streven is om rond 2025 een nieuw ziekenhuis te bouwen met spoedeisende hulp, operatiekamers en intensive care op een nog te bepalen locatie. Het voorgenomen fusiebesluit is goedgekeurd door de beide raden van toezicht en eind juli voorgelegd aan de Cliëntenraden, de Ondernemingsraden, de Verenigingen Medische Staf en de Verpleegkundige Adviesraden. In augustus worden de plannen voor reactie voorgelegd aan externe partijen zoals zorgverzekeraars, huisartsen, verloskundigen en gemeentes. (Zorgvisie-Carina van Aartsen) Foto: Lievensberg Ziekenhuis Bergen op Zoom

Lees ook:

Toezichthouder vervangt voorzitter bestuur Franciscus Ziekenhuis

Lievensberg start met digitale dossiers

IC-samenwerking Amphia en Lievensberg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.