Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Friese ziekenhuizen mogen geen concern vormen

De Nederlandse Mededingingsautoriteit heeft besloten dat voor de concentratie van ziekenhuis De Tjongerschans in Heerenveen en Medisch Centrum Leeuwarden een vergunning is vereist.
Friese ziekenhuizen mogen geen concern vormen

In mei hebben de beide Friese ziekenhuizen hun voornemen tot concernvorming bij de NMa aangemeld.

Machtsblok

NMa-woordvoerder Pauline Gras: “De concernvorming heeft te maken met structurele zeggenschap. Wij zijn bang dat er een te grote club ontstaat die een machtsblok vormt naar zorgverzekeraars en patiënten. Hiermee worden zij in hun keuzevrijheid beperkt.” MCL, onderdeel van Zorggroep Noorderbreedte, en De Tjongerschans hebben steeds benadrukt dat het niet om een fusie gaat. Ze willen een concern vormen, waarin beide ziekenhuizen als zelfstandige BV functioneren. Bestuursvoorzitter Ruud Beijers van de Tjongerschans vindt dat er voldoende keuzevrijheid overblijft: “Wij gaan gewoon onder onze eigen naam verder en de meeste behandelingen worden op beide locaties aangeboden.”

Toegankelijkheid

De NMa heeft bij haar onderzoek de Nederlandse Zorgautoriteit geraadpleegd. De NZa onderschrijft de conclusie van de NMa. Daarnaast sluit de NZa niet uit dat de voorgenomen concentratie nadelige gevolgen kan hebben voor de toegankelijkheid van de zorg in Friesland. Beijers ziet dat anders: “Als je kijkt naar overlappende gebieden dan krijgt het MCL 8 procent van ons, wij krijgen 5 procent van hen. Alleen in hartje Friesland moeten mensen een paar minuten langer reizen als ze naar het ziekenhuis in Drachten of Sneek willen gaan.”

Gewoon doorgaan

Ook sluit de NZa niet uit dat de voorgenomen concentratie nadelige gevolgen kan hebben voor de de betaalbaarheid en de kwaliteit van de algemene ziekenhuiszorg in Friesland. De twee ziekenhuizen vinden juist dat zij door het vormen van een concern de kwaliteit van zorg hoog kunnen houden. Beijers zegt de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien. “We hebben er rekening mee gehouden dat we een vergunning nodig zouden hebben. We gaan dus gewoon door.”

Discussie

Zijn collega in het MCL, Wander Blaauw, maakt zich ook geen zorgen. “De NMa is van de afdeling mededinging. Vanuit dat oogpunt, begrijp ik hun zorg. Onze argumenten liggen op het vlak van kostenvermindering en kwaliteitsverbetering. Daarmee hopen wij de NZa te overtuigen.” Uiteindelijk is het toch de NMa die de beslissing neemt. De Friese casus zou een voorbeeld kunnen zijn, want in het hele land vinden bewegingen plaats. Blaauw doelt op de concentratie van kankerzorg, reductie van de spoedeisende hulpafdelingen, concentratie van de verloskunde. “Het is een kwestie van ‘wie neemt de regie?’ Het ministerie? De zorgverzekeraars? Of de ziekenhuizen, zoals wij nu. Als blijkt dat mededinging zwaarder weegt dan kwaliteit, hebben we met zijn allen nog een discussie te voeren.”

De vergunningsfase duurt minimaal 13 weken maar kan uitlopen als de NMa extra vragen heeft. Tijdens deze fase kan de NMa ook belanghebbenden, zoals concurrerende ziekenhuizen, raadplegen. Zij moeten zichzelf hiervoor aanmelden. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees meer:

NMa en NZa publiceren spelregels ketenzorg

MCL en Tjongerschans in gezamenlijk concern

Directeur Tjongerscans krijgt ontslag

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.