Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Friesland krijgt bij uitzondering extra AWBZ-geld

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseert VWS om zorgkantoor Friesland eenmalig 3,8 miljoen euro extra toe te wijzen. Zonder de extra bijdrage zijn cliëntenstops onvermijdelijk.

De extra bijdrage aan zorgkantoor Friesland is opmerkelijk. Andere zorgkantoren kregen eerder nul op het rekwest. Zorgverzekeraar Achmea probeerde tevergeefs voor de rechter haar gelijk af te dwingen.

Volgens de NZa is de situatie in Friesland anders. Het zorgkantoor heeft aannemelijk gemaakt dat alle mogelijkheden voor herschikking en de aanpak van wachtlijsten in de ggz en verzorging en verpleging optimaal benut zijn. Daarnaast voert het zorgkantoor Friesland een actief contracteerbeleid dat zich kenmerkt door maandelijkse afrekening op basis van gerealiseerde productie. Het zorgkantoor Friesland is volgens de NZa het enige zorgkantoor dat op deze wijze de AWBZ contracteert en kan daarmee als geen ander een adequaat beeld geven van lopende ontwikkelingen.

Woordvoerder Jan van Brouwers zegt in het Friesch Dagblad dat het zorgkantoor lering heeft getrokken uit de Achmea-casus. “We hebben ervoor gezorgd dat het aan ons huiswerk niet heeft kunnen liggen. We hebben alles uit de kast gehaald, en met succes. Wij zijn van maand tot maand exact op de hoogte van de knelpunten. Op die manier zijn we voortdurend aan het herverdelen, op basis van de zorg die daadwerkelijk geleverd wordt.” Van de extra gelden is 2,6 miljoen voor de ggz bedoeld en 1,2 miljoen voor verzorging en verpleging. (Zorgvisie – Philip van de Poel)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.