Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Fusie de Viersprong en GGz Breburg ketst af

De bestuurlijke fusie tussen de Viersprong en GGz Breburg gaat niet door. Ggz-instelling de Viersprong voelde zich gedwongen een fusiepartner te zoeken toen zij eind 2014 als gevolg van marktwerking in de zorg in financieel zwaar weer terecht kwam. Eind 2015 besloten de Viersprong en GGz Breburg om gezamenlijk de mogelijke voordelen van een bestuurlijke fusie te onderzoeken.
stop400.jpg

Na zorgvuldige afweging is de Viersprong tot de conclusie gekomen dat een bestuurlijke fusie met GGz Breburg niet genoeg meerwaarde heeft voor zijn cliënten, stakeholders en de organisatie zelf. De financiële voordelen blijken te klein om een bestuurlijke fusie te rechtvaardigen. Bij de afweging zijn de opvattingen van de Cliëntenraad, Ondernemingsraad en interne sleutelfiguren nadrukkelijk meegewogen. Zij zagen het hoog gewaarde profiel van de Viersprong als kleinschalige en klantvriendelijke zorgorganisatie met een duidelijke focus en identiteit door de fusieplannen in gevaar komen. De raad van toezicht en raad van bestuur willen de positie van de Viersprong als kleine, slagvaardige en efficiënte zorgorganisatie graag behouden. Op dit moment wordt onderzocht of en, zo ja, onder welke voorwaarden dat mogelijk is.

Fusie van de baan
Hoewel de fusie van de baan is, ziet de Viersprong nog steeds kansen voor strategisch inhoudelijke en bedrijfsmatige voordelen in de samenwerking met GGz Breburg. De Viersprong denkt echter dat deze voordelen uitstekend kunnen worden gerealiseerd door bijvoorbeeld nog intensiever samen te werken in ketens voor bepaalde cliëntgroepen, topklinische zorg en e-health. Cliënten kunnen daar merkbaar van profiteren. Daar is echter geen bestuurlijke fusie voor nodig. Hoewel de raad van bestuur van GGz Breburg het besluit van de Viersprong betreurt, zetten beide organisaties de goede samenwerking als ketenpartners voort, zowel in de patiëntenzorg als in de coöperatie A59, het samenwerkingsverband van vijf GGZ-organisaties in Brabant.

Dossier concentratie en netwerken
Concentreren of alleen verder? Voor die vraag staan veel zorginstellingen in deze onzekere tijden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.