Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Fusie Thuiszorg Rotterdam en Aafje van de baan

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De fusie tussen Thuiszorg Rotterdam en zorgaanbieder Aafje gaat niet door. Rotterdam Thuiszorg, dat in 2011 3,5 miljoen verlies leed, is in gesprek met andere financieel sterke partners.
Fusie Thuiszorg Rotterdam en Aafje van de baan

Thuiszorg Rotterdam en Aafje, een organisatie op het gebied van thuiszorg, wonen en zorghotels in Rijnmond, hebben hun fusievoornemen in de zomer van 2011 aangemeld bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Voorbehoud NMa

In het najaar heeft de NMa al een voorbehoud aangetekend, omdat de organisaties samen een te dominante positie op de markt voor huishoudelijke zorg zouden gaan innemen. De NMa wilde dat ze een deel van die activiteiten zouden afstoten. Dat was een te complexe exercitie, vertelt Eric Hisgen, bestuurder Thuiszorg Rotterdam, om binnen de tijdslimiet van de NMa te voldoen. ‘Wij hebben de exploitatie van de huishoudelijke verzorging weliswaar verkocht aan Faveo, maar we zijn voor de gemeente nog steeds hoofdaannemer in 2012 en een klein deel van 2013. Het is lastig een contract te verkopen wat al na ruim een jaar afloopt.’

Thuiszorg Rotterdam zoekt nieuwe partij

In maart 2012 hebben Thuiszorg Rotterdam en Aafje, ontstaan uit een fusie tussen De Stromen en Opmaat, hun fusievoornemen formeel ingetrokken. Daarna is Thuiszorg Rotterdam met een aantal andere fusiekandidaten gaan praten. In de zomer moet de nieuwe strategische partner bekend zijn, aldus Hisgen.

Verlies Thuiszorg Rotterdam

Thuiszorg Rotterdam heeft een sterke financiële partij nodig, omdat de organisatie er financieel niet goed voor staat. Op een omzet van 89 miljoen euro heeft Thuiszorg Rotterdam in 2011 een verlies geleden van 3,5 miljoen euro. Het eigen vermogen is afgenomen van 3,8 miljoen euro tot ruim 546 duizend euro. Het ingecalculeerde verlies is volgens Hisgen te wijten aan de onrust die is ontstaan na de aangekondigde verkoop van de huishoudelijke verzorging begin 2011. ‘Het ziekteverzuim liep op en we moesten veel uitzendkrachten inhuren om de gaten te vullen. Daarnaast zorgde de reorganisatie van de backoffice voor extra eenmalige kosten.’

Thuiszorg Rotterdam kan niet investeren

Hisgen benadrukt dat Thuiszorg Rotterdam niet langs het randje van de afgrond gaat. ‘Onze liquiditeitspositie is goed. We hebben geen schulden, goede contracten en kunnen aan al onze verplichtingen voldoen. De verpleging en verzorging schrijft momenteel zwarte cijfers. Het enige probleem is dat er geen middelen overblijven om te investeren, terwijl dat wel nodig is.’ (Zorgvisie – Bart Kiers)

Meer nieuws

Aafje samen met Thuiszorg Rotterdam

Nieuw Wmo-beleid in Rotterdam

1 REACTIE

  1. de NMA krijgt het heel druk als zij zich ook met de zorgmarkt gaan bemoeien. Wat te denken van de afspraken tussen ziekenhuis en thuiszorgorganisatie waarbij de transferverpleegkundige in dienst is van de thuiszorgorganisatie?! niks geen vrije keuze voor de client! Of iemand die na de operatie rechtstreeks doorgesluisd wordt naar het zorghotel van organisatie X, alsof het bij de behandeling hoort?? Van harte welkom NMA!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.