Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

G8 doen WMO-aanbesteding opnieuw

MAARSSEN - Acht Friese gemeenten gaan de aanbesteding voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) opnieuw doen. Ze willen voorkomen dat ze door een tijdrovende juridische procedure de huishoudelijke zorg niet kunnen regelen per 1 januari.

Thuiszorg Het Friese Land, dat buiten de boot viel bij de WMO-aanbesteding, dreigde de voorlopige gunning van de huishoudelijke zorg juridisch aan te vechten.

Kostbaar tijdverlies

De acht Friese gemeenten in noordwest-Friesland, verenigd in de G8, vreesden dat de gang naar de rechter zo veel tijd zou gaan kosten dat ze de zorg voor de burgers op 1 januari niet meer geregeld zouden krijgen, laat woordvoerder Gerben de Boer namens de gemeenten weten.

Nieuw bestek

De gemeenten wilde aanvankelijk de gunning intrekken en de huishoudelijke zorg laten uitvoeren door alle partijen die een offerte hadden uitgebracht. Maar daar gingen andere zorgorganisaties niet mee akkoord. Daarop besloten de G8 het WMO-bestek terug te trekken en de aanbesteding opnieuw te doen. Om de zorg per 1 januari te regelen gaan de G8 contracten afsluiten met de bestaande aanbieders.

Alles blijft bij het oude

Regina Riemersma, bestuurder van Het Friese Land, is “ontzettend blij” met het besluit van de G8. Ze gaat er vanuit dat 1 januari voorlopig alles bij het oude blijft. Het Friese Land zal dan de zorg tegen het tarief van het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) leveren en de zorgkantoren doen nog het administratieve deel.

Meer nadruk op kwaliteit

Riemersma gaat er vanuit dat de gemeenten in het nieuwe bestek veel meer nadruk leggen op kwaliteit dan prijs. “Dat wilden de gemeenten aanvankelijk ook, maar omdat ze de aanbesteding helemaal hebben uitbesteed is dat voornemen niet in het bestek gekomen.” (ZorgVisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Gemeenten willen WMO declareren

‘Gemeenten mogen lokale zorgaanbieders beschermen’

Tachtig gemeenten besteden WMO uit

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.