Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Gebruik WW-geld voor dienstencheque’

Mark van Dorresteijn
Het budget voor WW-uitkeringen moet ingezet worden als subsidie voor dienstencheques. Dat stellen ActiZ en vakbonden in de VVT voor aan de Tweede Kamercommissie voor VWS, zo meldt vakblad Zorg en Welzijn.
‘Gebruik WW-geld voor dienstencheque’

De partijen presenteren een concreet voorstel waarmee 20.000 thuiszorgmedewerker hun werk behouden en cliënten huishoudelijke zorg blijven ontvangen.

Werkgelegenheidsplan

Het werkgelegenheidsplan voor huishoudelijke hulpen is volgens het vakblad gebaseerd op de invoering van dienstencheques door gemeenten. Dienstencheques zijn gesubsidieerde coupons waarmee cliënten zorg en ondersteuning kunnen inkopen, zoals huishoudelijke hulp. Medewerkers behouden zo hun baan, cliënten kunnen zelf met de cheques huishoudelijke hulp inkopen tegen een laag tarief, want de gemeenten zou een deel subsidiëren. Brancheorganisatie ActiZ en vakbonden NU’91 en CNV Publieke Zaak stellen voor om WW-geld, dat bij ontslag besteed zou moeten worden, in te zetten voor de subsidie van de dienstencheques: ‘Hierdoor kunnen 20.000 medewerkers hun baan behouden en wordt zwart werk wit gemaakt.’

Kamercommissie

Het werkgelegenheidsplan wordt concreet uitgewerkt door enkele zorginstellingen: waaronder Thebe, STMR en Zuidzorg. Tijdens de hoorzitting van de vaste Kamercommissie van VWS vandaag, vrijdag 14 februari, presenteert ActiZ het plan. ActiZ wil dat er wettelijke randvoorwaarden worden geregeld voor werken met de dienstencheques  De dienstencheque maakt overigens onderdeel uit van het in december door de VVT branche ingediende sectorplan om het ontslag van tienduizenden thuiszorgmedewerkers op te vangen. In België wordt het dienstenchequesysteem al jaren gebruikt.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.