Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gebruikersstudie naar sociale robot Mobiserv

Mark van Dorresteijn
Onderzoekers van de University of the West of England in Bristol, Stichting Smart Homes in Eindhoven en zorgorganisatie Ananz in Geldrop gaan de komende maanden een uitgebreide gebruikersstudie uitvoeren naar de sociale robot Mobiserv.
Gebruikersstudie naar sociale robot Mobiserv

Deze studies variëren van korte gebruiksvriendelijkheidstests in een testomgeving, via bredere tests van een volle dag in een testwoning, tot aan langdurige tests bij mensen thuis over meerdere dagen.

Mobiserv

Het hoofddoel van Mobiserv is niet alleen mensen zelfstandig houden en hun kwaliteit van leven verhogen, maar ook het ondersteunen van de mantelzorger, vaak de partner, in het bieden van zorg en het verlichten van deze vaak zware taak. Het robotmaatje voor ouderen is geïntegreerd met slimme kleding en sensoren in huis, herinnert mensen eraan te eten, drinken en hun medicijnen in te nemen, biedt hen structuur gedurende de dag en helpt hen actief te blijven door middel van het geven van suggesties tot allerlei activiteiten.

Ondersteunende technologieën

Om aan de doelstellingen te voldoen hebben de technische partners binnen het Mobiserv team verschillende geavanceerde technologieën ontwikkeld. De Aristoteles Universiteit van Thessaloniki in Griekenland ontwikkelde specifieke algoritmes om eet- en drinkactiviteit te detecteren. Samen met onderzoeksinstelling CSEM in Zwitserland ontwikkelde het Italiaanse Smartex slimme kleding om bij oudere mensen de hartslag, ademhaling, temperatuur, houding en fysieke activiteit in de gaten te houden. De Technische Universiteit van Lappeenranta in Finland controleerde alle communicatie door het systeem en haar componenten en zorgde voor algoritmes om de vertrouwelijke en persoonlijke informatie die het systeem verzamelt te beveiligen. Tot slot ontwikkelde het Franse Robosoft de persoonlijke robots, inclusief geavanceerde algoritmes voor navigatie, het ontwijken van obstakels, personenherkenning, mens-robot-interactie en de daadwerkelijke diensten.

Diensten

Bovenstaande technologieën zijn ontwikkeld om een reeks diensten mogelijk te maken, die aan het begin van het project bepaald zijn door middel van uitvoerig onderzoek met eindgebruikers, hun mantelzorgers en professionele verzorgers. Deze reeks diensten bestaat uit herinneringen en suggesties op fysiek, cognitief en sociaal vlak. Als iemand bijvoorbeeld een bepaalde tijd niets gedronken heeft, wat tot uitdroging kan leiden, zal de robot deze persoon benaderen en een suggestie geven om iets te drinken, of zelfs een specifiek drankje voorstellen, gebaseerd op de voorkeuren of behoeften van deze persoon. Hetzelfde geldt voor eten, beweging, activiteiten en ook voor sociaal contact; wanneer iemand al een tijdje niemand gesproken heeft, zal de robot bijvoorbeeld voorstellen om iemand te bellen, of om bij iemand op bezoek te gaan. Daarnaast detecteert de robot valpartijen en worden indien nodig vitale functies en het slaappatroon in de gaten gehouden. In geval van nood zal de robot automatisch iemand bellen. De robot is als het ware een voedings-, bewegings- en veiligheidscoach. Verwacht wordt dat dit zal bijdragen tot een gezonder en plezieriger leven, niet alleen voor de eindgebruiker, maar ook voor de mantelzorger.

Gebruikersevaluaties

Op dit moment is het Mobiserv-team druk bezig met de voorbereidingen voor de laatste brede gebruikersstudies. Gebaseerd op bevindingen uit studies in de afgelopen jaren, worden de Mobiserv robot en haar diensten verbeterd en verfijnd om bruikbaar, acceptabel en plezierig in gebruik te zijn. In de aankomende evaluaties zullen mensen vrij gebruik maken van hun robotmaatje, en mantelzorgers zullen het systeem personaliseren en gebruiken om hun dierbare te ondersteunen. De doelen van de evaluaties zijn eindgebruikers en verzorgers laten beleven wat Mobiserv voor hen kan doen, het verder verbeteren van Mobiserv en het uitvinden van de volgende stappen in het naar de markt brengen van deze robot en diensten. Het ultieme doel is om mensen in staat te stellen om henzelf en anderen te ondersteunen in hun welzijn en zelfstandigheid.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.