Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gedwongen opnames in Bopz tot minimum beperken

Minister Hirsch Ballin van Justitie heeft een wetsvoorstel ingediend om gedwongen opnames via de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (Bopz) tot een minimum te beperken. Hirsch Ballin wil een commissie in het leven roepen die een rechter moet adviseren welke zorg een psychiatrisch patiënt nodig heeft.

De nadruk op opname in de Bopz moet volgens Hirsch Ballin verdwijnen. In de moderne psychiatrie moeten zorgverleners eerst alle mogelijkheden voor vrijwillige zorg of verplichte ambulante zorg benutten voor ze de stap zetten naar gedwongen opname. Wanneer een gedwongen opname ter sprake komt, moet er een commissie beoordelen over het soort zorg dat een patiënt nodig heeft. Een dergelijke commissie zal bestaan uit een jurist, psychiater en een algemeen lid. In complexe gevallen kan een verslavingsdeskundige, geriater of een orthopedagoog worden toegevoegd.

Eerder dit jaar werd met het wetsvoorstel Zorg en Dwang de zorg en dwangbehandeling aan mensen met dementie of een verstandelijke beperking uit de Bopz gehaald. (Zorgvisie – Hanneke Bruggeman)

Lees ook:

Dwangzorg gedeeltelijk uit Bopz

‘Grote verschillen bij dwangopnames’

Dossier VWS over Bopz

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.