Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Geef burgers meer uitdaagrecht in de zorg’

Redacteur Zorgvisie
Nederlandse burgers moeten meer zeggenschap krijgen over onder meer de zorg in hun omgeving. Daarvoor pleiten Diederik Samsom (PvdA) en Gert-Jan Segers (CU) in een initiatiefnota.
Challenge-400-Fotolia.jpg
Fotolia.

De twee fractievoorzitters vinden dat Nederlanders meer ruimte moeten krijgen om hun ideeën over onder meer de zorg in de praktijk te brengen. ‘Mensen die gezamenlijk initiatief nemen voor een duurzame en zorgzame samenleving verdienen daarbij alle steun van de overheid, geen tegenwerking’, schrijven Samsom en Segers in de initiatiefnota.

Uitbreiding wetten voor zorg
Daarvoor moet de overheid onder andere het uitdaagrecht (right to challenge) breder in de wet verankeren, vinden de fractievoorzitters. Als burgers een alternatief plan hebben om bijvoorbeeld de zorg in hun omgeving te organiseren, moeten ze dat makkelijker aan de overheid kunnen voorleggen dan nu het geval is. Daarnaast pleiten Samsom en Segers voor het wettelijk vastleggen van het recht op zeggenschap. ‘Burgers moeten meer zeggenschap krijgen over de manier waarop de gezondheidszorg in hun omgeving is geregeld’, schrijven ze. Daarnaast willen ze dat er een vertrouwensregel wordt ingesteld, waarmee goed beleid wordt beloond met minder regels. ‘Zorginstellingen die gewoon goed functioneren krijgen dan te maken met minder toezicht en minder regels.’ Tot slot willen de fractievoorzitters dat burgers door het recht op overname belangrijke gebouwen of stukken grond kunnen overnemen.

Meer ruimte voor zorg
Als voorbeeld van een organisatie die hiervan zou kunnen profiteren noemen Samsom en Segers onder meer ‘Lierop Leeft’. Samsom: Nederlanders hebben zelf vaak de beste ideeën om hun eigen omgeving te verbeteren. Bijvoorbeeld in Lierop, waar bijna de helft van de inwoners is verenigd in ‘Lierop leeft’ en gezinnen samen een helpende hand bieden voor wie hulp nodig heeft. De PvdA wil meer ruimte geven aan mensen om dit soort prachtige initiatieven in de praktijk te brengen, waarbij de overheid niet in de weg staat, maar een stap opzij doet en meedenkt.’

Dossier Innovatie in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.