Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Geef meer geld aan wijkverpleging, minder aan verpleeghuizen’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Cordaan-topman Eelco Damen vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet ruim 2,1 miljard euro investeert in een verouderd zorgconcept als verpleeghuiszorg, terwijl de knelpunten in zorg voor thuiswonende ouderen niet worden opgelost. ‘Gebruik een half miljard van de 2,1 miljard euro voor nieuwe vormen van zorg aan huis en techniek.’
Eelco Damen, bestuursvoorzitter Cordaan
Eelco Damen, bestuursvoorzitter Cordaan: 'De echte uitdaging zit in de zorg voor het snel groeiende aantal thuiswonende ouderen.'
Premium

‘De kabinetsplannen ‘Langer Thuis

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    3 REACTIES

    1. Lees alle reacties
    2. Meer geld naar wijkverpleging en minder naar de verpleeghuizen? Ik denk niet dat je dit zo zwart-wit kunt stellen:

      Mensen wonen veel langer thuis waardoor de wijkzorg voor allerlei problemen komt te staan. Daar ben ik het helemaal mee eens en daar is natuurlijk ook extra geld voor nodig.
      Maar wat hier vergeten wordt is dat ditzelfde fenomeen ook de verpleeghuiszorg ernstig verandert. Mensen komen pas in het verpleeghuis wonen als het echt niet meer gaat om thuis te blijven en die grens is nu pas veel later bereikt. Er zijn dus in verhouding veel meer en andere materialen nodig, anders geschoold (lees duurder) personeel en vaak zijn verbouwingen noodzakelijk van huizen die in eerste instantie simpelweg niet gebouwd zijn voor de huisvesting van deze nieuwe, veel zorgafhankelijkere verpleeghuisbewoners.
      Bovendien neemt het aantal bewoners met een PG-indicatie ook drastisch toe. Deze mensen wonen langer thuis maar wonen tegenwoordig ook veel langer op de verpleeghuisafdelingen die hier in eerste instantie niet voor bedoeld waren.
      Daar moeten ook nieuwe voorzieningen voor worden gecreeerd en mensen voor worden aangenomen.
      Zorg verandert in het algemeen. En daar is dus in het algemeen meer geld voor nodig. Het is niet logisch om te zeggen dat dat geld dan maar niet naar de verpleeghuiszorg moet gaan.

      Trouwens: als je zegt dat verpleeghuizen verouderd zijn en andere concepten moeten worden overwogen dan spreek je jezelf in feite ook tegen: want al die omvorming kost ook geld. Zonder budget worden dat soort stappen in de verpleeghuiszorg ook niet zomaar gezet.

    3. Thema: Geef meer geld aan wijkverpleging, minder aan verpleeghuizen’ De vraag is, is meer geld besteden aan Wijkverpleging echt nodig? Een kostendekkend tarief is belangrijk, maar wie voorbij gaat dat medewerkers wijkverpleging nog steeds een lage productiviteit hebben van 40 tot ten hoogste 55%, dit zijn percentages die maatschappelijk onverantwoord zijn. Concreet de wijkverpleging kan productiever werken als er een betere sturing komt op inzet en verantwoording. Bij een lage productiviteit kan je eindeloos geld pompen in wijkverpleging. De uitdaging is werk leveren wat maatschappelijk verantwoord is. Dat verdiend ook de wijkverpleging!

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.