Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Geef patiëntdossier slachtoffers MH17 direct aan politie’

Mark van Dorresteijn
De KNMG roept artsen op om patiëntdossiers van passagiers van vlucht MH17 rechtstreeks aan de politie af te geven wanneer nabestaanden hier om verzoeken. Ook als de politie rechtstreeks om een kopie vraagt, adviseert de KNMG dit te verstrekken. Dit adviseert de KNMG na overleg met het Openbaar Ministerie en het Landelijk meldpunt team forensische opsporing.
‘Geef patiëntdossier slachtoffers MH17 direct aan politie’
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Artsen krijgen volgens de KNMG momenteel verzoeken van nabestaanden van passagiers van vlucht MH17 om het patiëntendossier van hun overleden familie. Aan de basis van hun vraag ligt meestal een verzoek van de politie (‘familierechercheur’) om het dossier op te vragen voor de identificatie en repatriëring van hun dierbaren, in de hoop dat het patiëntendossier hierbij kan helpen.  Ook de politie zelf vraagt om die reden soms om het dossier.

Verleen medewerking

De KNMG roept artsen op maximale en spoedige medewerking te verlenen aan de identificatie van slachtoffers. Voor een veilige en juridisch correcte afwikkeling heeft de KNMG met het Openbaar Ministerie afgesproken dat artsen een kopie van het dossier afgeven aan de politie en niet aan de nabestaanden zelf. Deze geeft het dossier door aan het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO). De politie komt het dossier persoonlijk ophalen, zo is afgesproken. Toezenden per mail mag alleen indien dat beveiligd kan gebeuren.