Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen betrouwbare gegevens over vrijheidsbeperking

Het is voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onmogelijk om te bepalen of het aantal vrijheidsbeperkingen afneemt. Dat feit lijkt in tegenspraak te zijn met het IGZ-rapport dat vandaag verschenen is. In dat rapport wordt geconcludeerd dat het aantal vrijheidsbeperkingen in de zorg afneemt. Dit rapport is echter gebaseerd op niet vergelijkbare gegevens.
Geen betrouwbare gegevens over vrijheidsbeperking

Het is voor de meerderheid van de zorgaanbieders niet mogelijk om betrouwbare gegevens aan te leveren over vrijheidsbeperking. Dat blijkt uit het rapport ‘Cultuuromslag terugdringen vrijheidsbeperking’ van de IGZ. De IGZ kreeg voor dit rapport informatie aangeleverd die niet altijd vergelijkbaar was, bijvoorbeeld omdat de grootte van de onderzochte locaties onderling teveel afwijkt. Daarnaast vullen zorgaanbieders volgens de inspectie regelmatig informatie verkeerd of onvolledig in. Ook de grote variatie aan definities van vrijheidsbeperking die instellingen hanteren bij hun registratie blijkt van invloed op de betrouwbaarheid van de gegevens.

Jenneke van Veen

Scheidend hoofdinspecteur verpleging en chronische zorg Jenneke van Veen van de IGZ vroeg in haar afscheidspresentatie aandacht voor dit probleem. “Ik dring er bij het veld op aan om deze registratie op orde te krijgen zodat we kunnen laten zien hoe grote stappen er gemaakt zijn.” Volgens Van Veen kan de IGZ wel concluderen dat het de goede kant op gaat met de aanpak van vrijheidsbeperkende maatregelen, ondanks het gebrek aan vergelijkbare gegevens. “Door in onze conclusies meer de positieve aspecten van de uitkomsten naar voren te halen, wil de inspectie het veld blijvend stimuleren. Liever een glas half vol, dan een glas half leeg”, aldus Van Veen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

IGZ: Steeds minder vrijheidsbeperkende maatregelen

IGZ gaat op vrijheidsbeperking controleren

Minder vrijhedsbeperkende maatregelen mede dankzij inzet techniek

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.