Geen minimumtarief thuishulp in wijziging Wmo

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) neemt geen minimumtarief voor huishoudelijke hulp op in de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) over de inkoop van Wmo-zorg. Dat meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Volgens de gemeenten is het niet aan wethouders om te bepalen voor welk tarief zorgorganisaties hun diensten offreren.
thuishulpfotolia400.jpg

Eind 2015 stemde de Tweede Kamer voor een AMvB die de Wmo op drie punten moet wijzigingen. Ten eerste mogen thuishulpen niet meer ontslagen worden om vervolgens weer opnieuw als alfahulpen ingezet te worden. Ten tweede mag het geld dat gemeenten van de overheid krijgen voor huishoudelijke hulp, ook daadwerkelijk alleen aan hulp thuis worden besteed. En ten slotte zijn gemeenten verplicht om ‘realistische tarieven’ te hanteren, zodat thuishulpen een fatsoenlijk salaris krijgen dat onder de cao valt.

Realistisch tarief
Met name over het punt hoe hoog een realistisch tarief is, heeft het ministerie de afgelopen maanden gediscussieerd met werknemers,

1
101

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.