Geen minimumtarief thuishulp in wijziging Wmo

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) neemt geen minimumtarief voor huishoudelijke hulp op in de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) over de inkoop van Wmo-zorg. Dat meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Volgens de gemeenten is het niet aan wethouders om te bepalen voor welk tarief zorgorganisaties hun diensten offreren.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
thuishulpfotolia400.jpg

Eind 2015 stemde de Tweede Kamer voor een AMvB die de Wmo op drie punten moet wijzigingen. Ten eerste mogen thuishulpen niet meer ontslagen worden om vervolgens weer opnieuw als alfahulpen ingezet te worden. Ten tweede mag het geld dat gemeenten van de overheid krijgen voor huishoudelijke hulp, ook daadwerkelijk alleen aan hulp thuis worden besteed. En ten slotte zijn gemeenten verplicht om ‘realistische tarieven’ te hanteren, zodat thuishulpen een fatsoenlijk salaris krijgen dat onder de cao valt.

Realistisch tarief
Met name over het punt hoe hoog een realistisch tarief is, heeft het ministerie de afgelopen maanden gediscussieerd met werknemers,

1
136

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. Er is niet zozeer 'discussie in welke schaal ze moeten vallen, FWG 10 of FWG 15': dat is op basis van de gemaakte afspraken te objectiveren. Het ene type werk past nog net binnen FG 10, de zwaardere elementen leiden tot indeling in FG 15. Het is meer zo dat, onder druk van de 'markt', bij het aanbesteden concurrentie op arbeidsvoorwaarden toch een rol speelt: er wordt geoffreerd tegen afwijkende tarieven of gecontracteerd (onder druk) tegen lager tarief dan zou moeten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.