Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Geen oplossing voor wegvallen zorg uit AWBZ’

Mark van Dorresteijn
Steeds meer gehandicapten, ouderen en chronisch zieken komen in problemen door bezuinigingen op de AWBZ. Cliëntenorganisaties als CG-Raad, NPCF, Per Saldo, en ouderenorganisaties concluderen dat in een onderzoek dat vandaag is gepresenteerd.
'Geen oplossing voor wegvallen zorg uit AWBZ'

De Tweede Kamer vergadert vandaag over het onderwerp. De cliëntenorganisaties willen dat het kabinet de plannen aanpast. In het onderzoek zijn ruim 7500 reacties verwerkt.

Teruggang in de zorg

Volgens de cliëntenorganisaties heeft veertig procent van hun achterban de afgelopen jaren teruggang in zorg ervaren. Ruim negentig procent daarvan zegt in eigen kring geen alternatief voor die zorg te kunnen vinden. De overheid wilde juist dat familie, buren en/of vrienden zich meer gingen inzetten voor hun naasten. Ook zouden gemeenten meer zorgtaken moeten gaan organiseren, bijvoorbeeld door vrijwilligers in te zetten.

Eigen bijdrage begeleiding

Veel problemen ontstaan doordat patiënten met steeds meer nieuwe maatregelen worden geconfronteerd, aldus de organisaties. Deze stapelen zich volgens hen op. Zo moeten mensen van 18 jaar en ouder sinds vorig jaar een eigen bijdrage betalen voor AWBZ-begeleiding. “De eigen bijdrage leidt voor een derde van deze mensen tot financiële problemen.”

Begeleiding naar gemeentes

Het kabinet wil uiteindelijk alle begeleiding uit de AWBZ overhevelen naar de gemeentes. Slecht nieuws, vinden de partijen, omdat gemeentes nog weinig alternatieven bieden voor de weggevallen langdurige zorg. Zo hebben gemeentes volgens de organisaties te weinig kennis van de zorg voor specifieke groepen, zoals kinderen met meerdere handicaps of autistische stoornissen.

Volgens de organisaties vervalt met de overheveling bovendien het wettelijk recht op de begeleiding. “Mensen die het nodig hebben, worden afhankelijk van het aanbod van hun gemeente.” (ANP)

Vara Ombudsman – Verstandelijk gehandicapten uit de AWBZ gegooid

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Waarom U ‘vergeet’ om de vertegenwoordigers van de verstandelijk gehandicapten, Platform VG, te noemen begrijp ik niet. Daarom maar even de mededeling hier dat ook die organisatie namens o.a. mijn vg zoon deze oproep aan de volksvertegenwoordigers heeft gedaan, zoals op de website van Platform VG is te lezen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.