Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen toestemming voor fusie Espria

De voorgenomen fusie tussen woningcorporatie Woonzorg Nederland en de zorgaanbieders Evean Groep en Philadelphia Zorg krijgt geen goedkeuring van het kabinet. Een fusie van een woningcorporatie met één of meerdere organisaties van buiten de volkshuisvesting is strijdig met de huidige regelgeving, zo oordeelt minister Ella Vogelaar voor Wonen en Wijken. Zij acht de bestuurlijke fusie een te vergaande vorm van samenwerking. Het is in De Woningwet nadrukkelijk niet toegestaan dat woningcorporaties ook zorgtaken op zich nemen.
Geen toestemming voor fusie Espria

Volgens bestuurder Bram Troost van Woonzorg Nederland verandert er niet veel door de uitspraak. “Al onze activiteiten kunnen gewoon doorgaan. We moeten nu alleen twee keer over dingen vergaderen, met dezelfde bestuurders en commissarissen.” Volgens Troost moet het verbod van de minister goed bestudeerd worden alvorens stappen te nemen, waarbij hij juridische stappen niet uitsluit. “Maar dat is niet onze prioriteit. We gaan nu gewoon door in de ingeslagen weg.”

De Evean Groep en Philadelphia Zorg zijn al bestuurlijk gefuseerd en een personele unie met Woonzorg Nederland aangegaan onder de naam Espria. Deze samenwerkingsverbanden waren omstreden vanwege de schaal. De NZa keurde de fusie tussen Evean en Philadelphia af, terwijl de NMa haar goedkeuring gaf. Tweede–Kamerlid Jan de Vries (CDA) organiseerde destijds het verzet in de Tweede Kamer tegen de fusie van de Evean Groep en Philadelphia Zorg. “Wij zijn zeker blij met deze beslissing”, zegt De Vries. Volgens het Kamerlid is het verschil tussen een personele unie en een bestuurlijke fusie groot. “Het betekent dat de boekhoudingen van de organisaties gescheiden blijven. Zo kunnen allerlei activiteiten niet integreren.” Volgens De Vries is de uitspraak van minister Vogelaar een signaal naar het veld. “De fusie-eisen voor de zorg moeten strenger. Er zijn grenzen en mogelijkheden om monsterfusies te blokkeren. In het pas verschenen RVZ-advies Schaal en Zorg staan nu ook extra maatregelen genoemd om zorgfusies scherper te toetsen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Espria is al realiteit

Kamer negeert rapport monsterfusie

Mega-fusie in zorg in handen van Vogelaar

Mosterfusie Espria (weblog)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.