Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen uitstel voor Nederlandse aanbestedingswet

De komst van de nieuwe aanbestedingswet zal niet worden uitgesteld. Dat zegt aanbestedingsspecialist Jan Telgen. Telgen pleitte eerder in Zorgvisie voor uitstel van deze wet in afwachting van nieuwe Europese beleids­regels voor aanbestedingen die waarschijnlijk eind dit jaar van kracht worden.
Geen uitstel voor Nederlandse aanbestedingswet

Tijdens een hoorzitting over de nieuwe aanbestedingswet die vorige week woensdag en donderdag plaatsvond, bleek dat de wet naar alle waarschijnlijkheid 14 februari wordt aangenomen door de Tweede Kamer. Volgens Telgen is achter de schermen door Kamerleden afgesproken op de hoorzitting niet over de mogelijkheid van uitstel te praten. Het onderwerp kwam dan ook nauwelijks ter sprake. “Hier ben ik niet teleurgesteld over”, zegt Telgen. “De Nederlandse aanbestedingswet is in principe een goede wet. Ik zou het echter wel teleurstellend vinden als blijkt dat men nu de maximale periode van twee jaar gaat wachten om de Europese regels in te voeren, omdat we net deze wet hebben aangenomen.”

A- en B-categorieën

Europese lidstaten krijgen altijd twee jaar de tijd om nieuwe beleidsregels te integreren in eigen wetgeving. Telgen vreest dat Nederland de komende twee jaar aan een nieuwe wet vastzit die eigenlijk al van meet af aan verouderd is. Deze wet houdt immers geen rekening met het Europese voorstel. In het Europese voorstel worden de zogenoemde A- en B-categorieën voor aanbestedingen afgeschaft en komt er één categorie voor medische-, sociale- en educatieve diensten. Alle huidige en toekomstige aanbestedingen in de zorg en het welzijn vallen hier zonder enige discussie onder. De enige twee dingen die aanbestedende partijen in deze categorie moeten doen, is van tevoren publiceren dat ze een dienst gaan aanbesteden en na de aanbesteding publiceren welke partij de gunning heeft gewonnen. ((Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Zorginstelling dingt mee met aanbesteding Wmo

Europa wil aanbestedingsplicht Wmo versoepelen

Amstelring verliest aanbesteding en ontslaat 400 mensen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.