Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Gehandicapten worden niet structureel mishandeld’

Gehandicapten worden niet structureel mishandeld door zorgmedewerkers. Dat zegt koepelorganisatie Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) in reactie op de Netwerk-reportage van gisterenavond.

In een reportage van het actualiteitenprogramma Netwerk is sprake van minstens honderd meldingen van mishandeling in gehandicaptenzorginstellingen. Volgens woordvoerder René Toonen van de VGN komen bij zijn organisatie geen meldingen binnen van mishandelinggevallen. “HKZ-gecertificeerde organisaties hebben een meldingssysteem waarmee gevallen van mishandeling gemeld kunnen worden. Vanuit dit kanaal bereikt ons geen geluid van grootschalige mishandeling.” Toonen benadrukt dat de gevallen uit de reportage de VGN aan het hart gaan. Het beeld dat uit de reportage naar voren komt, alsof mishandeling schering en inslag is, herkent hij echter niet. “Wij betreuren het daarom dat KansPlus dit wel via de media zo doet voorkomen.”

Inspectie

KansPlus is de ouderorganisatie die in de Netwerk-reportate aan de bel trekt. Volgens beleidsmedewerker Dick Jager van KansPlus gaat het niet om ‘slechts’ incidenten, zoals de VGN beweert. “Via onze eigen meldlijn en via de meldlijn die SP-Kamerlid Renske Leijten heeft opgezet, komen dagelijks meldingen van mishandeling binnen.” Volgens Jager is het aantal meldingen dat bij instellingen zelf of de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) binnenkomt begrijpelijk laag. “In het televisie-item legt onze voorzitter Hans Westenberg uit dat de drempel voor ouders om via de officiële kanalen mishandelingen te melden, hoog is. Zij denken dat klagen een negatieve weerslag heeft op de behandeling van hun kind. Daarom moet er een onafhankelijk onderzoek komen naar mishandeling in de gehandicaptenzorg.”

Onderzoek mishandeling

Op de vraag of er een onafhankelijk onderzoek moet komen, wil de IGZ niet reageren. IGZ-woordvoerder Fransien van ter Beek zegt wel dat er bij IGZ geen geluiden van grootschalige mishandelingen in de sector binnenkomen. VGN-woordvoerder Roonen zegt dat de koepel met een onderzoek meewerkt als staatssecretaris Bussemaker (VWS) dat van de sector vraagt. De VGN is niet van plan op eigen initiatief een onderzoek in te stellen.“Wij zijn zelf al druk bezig met het invoeren van een veiligheidsagenda”, zegt Toonen. Volgens Jager zijn er Kamervragen over mishandeling gesteld en zal er een onderzoek komen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Medewerkers over mishandeling in gehandicaptenzorg

Onderzoek naar mishandeling bij ’s Heeren Loo

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.