Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gehandicaptenzorg maakt bezwaar tegen zzp’s

Organisaties voor gehandicaptenzorg maken massaal bezwaar tegen hun budget voor 2009. De zorgorganisaties zijn het niet eens met de tarieven van de zorgzwaartepakketten (zzp’s) die per 1 januari zijn ingevoerd.
Gehandicaptenzorg maakt bezwaar tegen zzp’s

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) heeft advocaat Jaap Sijmons in de arm genomen voor een collectief bezwaarschrift tegen de tariefbeschikkingen voor 2009. 65 organisaties doen mee , ofwel veertig procent van alle 165 VGN-leden. “In omvang vertegenwoordigen zij het grootste gedeelte van de gehandicaptenzorg”, zegt VGN-directeur Hans Bruning.

Principieel bezwaar

De VGN-leden zijn het principieel oneens met de uitwerking van de zorgzwaartebekostiging. “Zelfs leden die erop vooruitgaan, hebben bezwaar gemaakt”, zegt VGN-manager sturing en financiering Martijn Koot. Zo kunnen alleen organisaties met een toelating voor verblijf een vergoeding krijgen voor sterk gedragsgestoorde licht verstandelijk gehandicapten (SGLVG). Observatie en verblijf in multifunctionele centra wordt slechts negen maanden vergoed. De bekostiging zou ook tekortschieten voor kinderen, mensen die dag en nacht ademhalingsondersteuning nodig hebben en lichtverstandelijkgehandicapten (LVG).

Lage tarieven

Een van de organisaties die bezwaar maken is De Reeve. Directeur Jan Duenk zegt dat de tarieven voor LVG-cliënten ten onrechte zijn gebaseerd op de verstandelijkgehandicaptenzorg (VG). “VG-medewerkers zijn gemiddeld ingeschaald in functiewaarderingsgroep 30 tot 35, bij ons is dat 40-45. Wij hebben veel gedragswetenschappers en hbo’ers in dienst, omdat onze cliënten gedrags- en psychische problemen hebben.” Hij maakt ook bezwaar tegen de negenmaandentermijn voor multifunctionele centra: “De gemiddelde verblijfsduur is anderhalf tot twee jaar, dus dit is niet logisch.”

Tarieven voor kinderen

Syndion maakt bezwaar vanwege de tarieven voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel en kinderen. De eerste groep krijgt volgens bestuurder Aart Bogerd veel te weinig ondersteuning toegekend, bij kinderen is geen rekening gehouden met opvoeding. “Kinderen hebben meer dan toezicht nodig. Zij groeien ook door warmte en liefde, en hebben permanente stimulans en correctie nodig.”

Lichamelijk gehancicapten

Nieuw Unicum maakt los van de VGN bezwaar. “Ons probleem is heel specifiek, wij zijn de enige grote woonvorm voor lichamelijk gehandicapten”, zegt manager zorg en behandeling Karin Hoekstra. Ook deze organisatie maakt hogere kosten dan de VG-sector, vooral voor verblijf en personeel. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

CNV bereikt cao-akkoord gehandicaptenzorg

Zorginstellingen slecht voorbereid op zzp’s

Ruim vijftig gehandicapteninstellingen gefuseerd

1 REACTIE

  1. Ter aanvulling; naast Nieuw-Unicum is Het Dorp, onderdeel van Siza Dorp Groep, een grote wwonvorm voor lichamelijk gehandicapten.
    In Het Dorp verblijven zo’n 300 cliënten met een lichamelijke handicap. Ook hier dreigen knelpunten bij de huidige tarieven van de ZZP’s. Toch biedt de ZorgZwaarteBekostiging ook kansen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.