Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeente Baarn fluit Sherpa terug

De gemeente Baarn heeft Sherpa teruggefloten over nieuwe appartementen op het instellingsterrein. Deze mogen niet vrij verhuurd worden, maar alleen aan cliënten, hun familieleden en medewerkers.
Gemeente Baarn fluit Sherpa terug

Dudok Wonen bouwt op het terrein van Sherpa in Baarn 54 appartementen. De afspraak is dat deze bestemd zijn voor cliënten, Sherpa-personeel en familieleden. Op de website van de woningcorporatie ontbraken deze voorwaarden tot voor kort. “Dudok wonen gaat 43 appartementen verhuren. De overige (…) worden verhuurd aan cliënten en werknemers van Sherpa” staat in een bericht van 22 mei. In het jaarverslag over 2007 rept de corporatie nog over “43 appartementen ten behoeve van de regionale woningmarkt”.

Zorgbestemming

De gemeente heeft Dudok en Sherpa deze week erop gewezen dat zij zich moeten houden aan de afspraken. Op het terrein van Sherpa rust een zorgbestemming. “Destijds is heel duidelijk aangegeven dat de woningen bedoeld zijn voor cliënten en personeel. Dat is leidend geweest in de vrijstellingsprocedure”, zegt wethouder ruimtelijke ordening Wim Lieberwerth (VVD). “Ik heb de woningcorporatie verzocht de website aan te passen.” Inmiddels staan de voorwaarden op de site van Dudok wonen.

Verzorgingshuisbewoners

Bestuursvoorzitter Wim Pieters van Sherpa geeft desgevraagd de garantie dat de appartementen “zorggerelateerd” zijn. “Dat kan ook niet anders onder het huidige bestemmingsplan. We hebben nooit de intentie gehad iets anders te doen.” Directeur Peter van Dulst van Dudok Wonen vindt het “heel jammer” dat er “wat ruis op de lijn is gekomen” over de toewijzing. “De appartementen zijn in eerste instantie bedoeld voor cliënten, maar daarnaast voor mensen die een relatie met hen hebben, bijvoorbeeld ouders, vrijwilligers en medewerkers.” Onder de term ‘zorggerelateerd’ schaart hij ook tijdelijke bewoning door ouderen uit twee verzorgingshuizen die binnenkort verbouwd worden. “Zij kunnen tijdelijk in de appartementen wonen en zorg krijgen van Sherpa. Dat is ook een relatie tussen wonen en zorg.”

Mantelzorg geven

Daarover is het laatste woord echter niet gesproken, meldt Lieberwerth. “Over de definitieve invulling van het begrip ‘zorggerelateerd’ gaan wij nog overleggen met Sherpa en Dudok Wonen. Ik heb er kennis van genomen dat Dudok Wonen het over ouderen heeft, maar dat hebben we niet afgesproken.” Wel heeft de gemeente de oorspronkelijke doelgroep van cliënten en medewerkers al eerder uitgebreid met familieleden. “Ouders willen er graag wonen om mantelzorg te kunnen geven. Dat vinden wij een zorggerelateerde bestemming. Maar het kan niet zo zijn dat een nichtje ergens ver weg denkt: ik vind het ook wel mooi daar.”

Recreatie

Sherpa en Dudok Wonen hebben plannen voor nog veel meer woningen op het instellingsterrein. Momenteel loopt een procedure om het bestemmingsplan van het terrein van Sherpa en het aangrenzende Amerpoort te wijzigen, waardoor woningbouw, wellness, recreatie en teruggave aan de natuur mogelijk zouden worden. De gemeenteraad besluit hierover naar verwachting eind oktober. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Op ramkoers

Naar de bossen(weblog)

Sherpa presenteert verbeterplan

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.