Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten begrenzen huishoudhulp

MAARSSEN - De gemeenten Valkenswaard en Geldrop-Mierlo zetten een plafond op de vergoeding van huishoudelijke hulp. Ze vergoeden driekwart van het aantal uren die klanten volgens de indicatie maximaal nodig hebben.

“Sturing op het aantal uren” noemen de Brabantse gemeenten als doel in hun aanbestedingsplan voor huishoudelijke hulp.Ze gaan standaard 75 procent vergoeden van het maximum aantal uren dat cliënten volgens het indicatiebesluit nodig hebben. Als een cliënt twee tot vier uur hulp nodig heeft, vergoeden de gemeenten dus drie uur. “Dit is administratief gemakkelijker. Bij de ene cliënt is wat meer zorg nodig, bij de ander wat minder”, zegt Ingrid van Glabbeek, coördinator zorg van de gemeente Valkenswaard. “Bovendien weten we uit onderzoek dat mensen die een indicatie hebben voor twee tot vier uur hulp, meestal drie uur geleverd krijgen.” De gemeente gaat zelf de indicaties doen, volgens de regels van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).

Zorg ‘afromen’

Directeur Frans de Boer van zorgorganisatie De Valkenhof stelt dat de twee gemeenten de zorg “afromen”. “De redenering is: mensen krijgen een indicatie met een bandbreedte, en je bent als zorgaanbieder efficiënt als je in het midden daarvan zit. Maar vaak zijn de indicaties al aan de lage kant. Dus we leveren vaker het maximum dan het minimum.”

Het CIZ is verrast

Het CIZ, de bedenker van de indicatiestelling met bandbreedtes, is verrast over de Brabantse rekenmethode. “De bandbreedte is er om zorgaanbieders in de gelegenheid te stellen als het nodig is extra zorg te leveren”, zegt woordvoerder Boudewijn Faber. “Bij een indicatie van 1 tot 4 uur moet je tot vier uur kunnen gaan, niet tot 75 procent. De indicatie wordt niet voor niets gesteld.” (ZorgVisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Zuidzorg stelt patiëntenstop in

Grote steden willen meer geld voor WMO

ZN: geld in AWBZ is op

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.