Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten gestraft voor investeren in welzijn

Mark van Dorresteijn
Gemeenten die investeren in welzijn lopen budget mis voor hulp in de huishouding. Dat zegt PvdA-Kamerlid Agnes Wolbert. De partij wil de Wmo aanpassen om deze perverse prikkel uit de wet te halen.
Gemeenten gestraft voor investeren in welzijn

Gemeenten die in het kader van de Wmo investeren in welzijn, hebben grote kans budget kwijt te raken voor de levering van hulp bij het huishouden. Dat komt doordat wanneer een gemeente sterk inzet op het inzetten van vrijwilligers en het ontlasten van mantelzorgers, minder uren huishoudelijke hulp nodig zijn. Wanneer gemeenten door hun welzijnsbeleid minder zorgbudget hoeven te gebruiken, worden zij daarvoor gestraft doordat ze het budget dat niet wordt gebruikt voor de hulp in de huishouding, terug moeten storten in de rijkskas.

Wmo-budget

“Waar het om gaat, is dat in de huidige systematiek van de Wmo, gemeenten worden gekort

als ze het budget voor hulp in de huishouding niet opmaken”, zegt Wolbert. “In het eerste Wmo-jaar was dat 130 miljoen euro, in het tweede jaar 240 miljoen. VWS heeft tot twee keer toe besloten het budget niet terug te vorderen, maar het opnieuw aan de Wmo te bestemmen. De kans dat dit nog eens gebeurt, is natuurlijk niet groot, gezien de economische crisis. Dit keer zal VWS naar alle waarschijnlijkheid het geld wel voor de schatkist willen.”

Wmo-geld thuiszorg

Gemeenten die laten zien dat ze door investeringen in welzijn het budget voor zorg naar beneden weten te brengen, zouden volgens de PvdA het jaar daarop niet minder Wmo-budget moeten krijgen, maar op zijn minst hetzelfde moeten behouden. De voorgestelde wetswijziging komt als reactie op een initiatiefwet van de SP, waarin onder andere Wmo-geld geoormerkt wordt voor thuiszorg. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Gemeenten mogen Wmo ‘light’ aanbesteden

Gemeente wil 80.000 besparen op Wmo

SP wil af van de Wmo-aan­bestedingen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.