Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten houden mantelzorgbeloning op zak

Meer dan honderd Nederlandse gemeenten houden geld, dat hen door het rijk voor mantelzorgers is verschaft, al negen maanden in eigen zak. Dat blijkt uit een onderzoek van het ministerie van VWS.

Het gaat om een totaalbedrag van ruim twintig miljoen euro. Het ministerie stuurt nu consulenten naar de gemeentebesturen om hen alsnog te bewegen het geld uit te geven.“We hebben de gemeenten gemaand het geld nu eens te besteden,” zegt het ministerie in het Algemeen Dagblad. “Zo moeilijk kan dat toch niet zijn?” Het gaat om miljoenen, die het ministerie van VWS oorspronkelijk beschikbaar stelde voor een zogenoemd mantelzorg-compliment, het douceurtje van 250 euro voor mensen die een zieke naaste verzorgen. Omdat uiteindelijk door strenge, inmiddels aangepaste voorwaarden, maar weinig mantelzorgers in aanmerking kwamen voor zo’n zakcentje, hield het rijk vorig jaar 32 miljoen van de beschikbare 65 miljoen over.

Mantelzorg gemeenten

Die miljoenen werden eind vorig jaar onder de gemeenten verdeeld, met de afspraak dat het geld echt aan mantelzorgers zou worden besteed. Uit het onderzoek van VWS blijkt echter dat een derde van de Nederlandse gemeenten zelfs nog geen plannen heeft gemaakt voor besteding van het geld. De namen van de talmende gemeenten worden in het onderzoek niet gemeld. De Vereniging Nederlandse Gemeenten laat weten dat de gemeenten het dit jaar druk hebben gehad met nieuwe regelingen aangaande thuiszorg, waardoor het geld nog niet is besteed. “We gaan er van uit dat het nu gauw alsnog gebeurt.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Restant extraatje mantelzorgers naar gemeenten

Mantelzorgers krijgen eenvoudiger extraatje

Mannen moeten meer gaan mantelzorgen

Geen extra mantelzorgers in de toekomst

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.