Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gemeenten nog niet klaar voor iWmo

Het grootste deel van de gemeenten is nog niet klaar voor het gebruik van de iWmo berichtenstandaard. Dat blijkt uit een onderzoek door online declaratieplatform Gemeentelijke Groene Vink.
Gemeenten nog niet klaar voor iWmo
Foto: ANP XTRA Roos Koole

De Gemeentelijke Groene Vink is opgezet om duidelijkheid te scheppen rondom de declaratieformats die gemeenten gebruiken in de Wmo. Een op de vier gemeenten heeft het declaratieformat waarmee zorgaanbieders geleverde zorg en dienstverlening kunnen declareren op dit online platform gezet. Declaratieadviseur Care Expert heeft een analyse uitgevoerd over de formats die op dit moment op de website staan. Hieruit blijkt dat een grote meerderheid van 80 procent van de onderzochte gemeenten zich aan wil sluiten bij de landelijke iWmo-berichtenstandaard. Het grootste deel van de gemeenten is echter nog niet klaar voor het gebruik van de standaard. 61 procent van de gemeenten die gebruik willen maken van de standaard geven aan het eerste declaratiebericht in het eerste kwartaal van 2015 te verwachten.

Voorschot

De gemeenten die geen gebruik gaan maken van de iWmo-standaard willen graag een factuur ontvangen (18 procent) of hebben een budgetovereenkomst met de zorgaanbieders (2 procent). Om ervoor te zorgen dat aanbieders die nog geen declaraties kunnen versturen niet in de financiële problemen komen, biedt 21 procent van de gemeenten een voorschot aan.

Half jaar

Directeur Bas van Nieuwkerk van Care Expert hoopt dat alle partijen zo snel mogelijk via de iWmo gaan declareren: ‘We hebben vorige week voor het eerst een goedkeuring op een declaratie via het iWmo-berichtenverkeer binnengekregen. Dit betekent dat we de gegevens over de geleverde zorg hebben aangeleverd via het digitale communicatiepunt VECOZO, dat de gemeente deze gegevens heeft ontvangen en aan ons heeft laten weten dat de declaratie is goedgekeurd. Het gaat dus de goede kant op, maar het gaat zeker nog een half jaar duren voordat alle gemeenten klaar zijn voor de iWmo.’

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.