Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Gemeenten gestart met inkoop Wmo

Gemeenten zijn gestart met het inkoopproces voor de Wmo 2015. Buurtzorg Nederland en Opella merken al dat cliënten vaker zelf de huishoudelijke hulp moeten betalen.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Gemeenten gestart met inkoop Wmo
Foto: ANP - Roos Koole

 

Staatssecretaris Van Rijn kondigde in een recente Kamerbrief aan dat gemeenten conform het advies-stappenplan bezig zijn met de voorbereiding op het inkoopproces dat voor 1 oktober 2014 afgerond dient te zijn. ‘Zij zijn nu in de fase dat zij het inkoopproces ook gestart zijn.’

Buurtzorg Nederland

Jos de Blok, directeur Buurtzorg Nederland, meldt op Twitter dat de ene na de andere gemeente het contract huishoudelijke zorg per 1 januari 2015 opzegt. ‘Stand van vandaag: drie gemeenten zeggen contract huishoudelijke zorg op, twee verlengen contract voor een jaar.’ De nieuwe oplossing volgens De Blok is de alfaconstructie waarbij de cliënt zelf

3
44

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

3 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. De oplossing is tweeerlei:
  Aan de ene kant moeten de gemeenten geld, dat voor hulp en zorg bedoeld is daar ook voor gebruiken. Er zou een zekere vorm van controle op moeten plaatsvinden.
  Aan de andere kant kan en mag het niet zo zijn, dat het rijk de gemeenten op kosten jaagt en zelf mooi weer speelt met bezuinigingen, die geen bezuinigingen blijken te zijn.
  Algemeen geldt, dat beter betaalden ook beter werk leveren. Dat geldt voor de hier in de kantlijn genoemde CAO V&V alswel voor de huishoudelijke hulpen, die een speelbal zijn geworden tussen gemeente en rijk.
  De te grote, want te snel gegroeide, organisaties voor huishoudelijke en andere hulp zullen het niet redden de komende twee jaren, omdat ze te snel teveel gewild hebben de afgelopen 1,5 jaar.
  Uiteindelijk zullen we allemaal (alle organisaties in de gezondheidszorg) een weg moeten vinden, die gebaseerd is op een win-win situatie voor alle betrokkenen, zowel de organisaties alswel de medewerkers.
  Curadomus Int. bv biedt een dergelijke oplossing.
  Peter Jan Visee

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.