Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten: te weinig geld voor WMO

MAARSSEN - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) vreest dat het ministerie van VWS niet voldoende geld beschikbaar stelt voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Ofschoon de vraag naar huishoudelijke zorg in 2006 fors is gestegen, weigert VWS vooralsnog het budget mee te laten groeien.

Het ministerie van VWS verwijst naar het akkoord dat het ministerie eerder sloot met de VNG om 2005 als ijkjaar te nemen. Dat wil zeggen dat de hoeveelheid huishoudelijke verzorging in dat jaar het budget bepaalt dat gemeenten krijgen. Maar uit gegevens van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) blijkt dat de zorgvraag in 2006 al fors is gestegen.

Nieuwe klantenstroom

Als gemeenten niet extra middelen krijgen, dan kunnen ze in financiële problemen komen, stelt Jetty Voermans, hoofd WMO van de VNG. “Als er een nieuwe klantenstroom blijkt te zijn, dan is er extra geld nodig om die mensen te bedienen.”

Reguliere overleg

VWS laat momenteel onderzoeken hoe de zorgvraag zich in 2006 heeft ontwikkeld. Staatssecretaris Ross zei onlangs in de Eerste Kamer dat als er “echt gekke dingen gebeuren” in 2006, dan is daarvoor het reguliere overleg tussen fondsbeheerders – de ministeries van Binnenlandse Zaken en Financiën – gemeenten.

Cijfers sporen niet

Naast de toegenomen zorgvraag wijst de VNG erop dat de werkelijke uitgaven voor huishoudelijke zorg in 2005 niet sporen met de financiële gegevens over dat jaar die in de Voorjaarsnota staan. Uit cijfers van zorgkantoren, zorgaanbieders en het Centraal Administratiekantoor blijkt dat er in werkelijkheid veel meer geld is uitgegeven dan VWS had gereserveerd in 2005.

Schoon aan de haak

De VNG verwacht dat de rijksoverheid uiteindelijk wel met extra budget over de brug zal komen. Voermans: “Staatssecretaris Ross van VWS heeft altijd gezegd dat het budget voor huishoudelijke verzorging ‘schoon aan de haak’ zou overgaan.” (ZorgVisie – Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.