Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten vechten herverdeling Wmo-budget aan

De aangekondigde herverdeling van het Wmo-budget voor gemeenten is oneerlijk. Dat zou blijken uit een onderzoek in opdracht van gedupeerde gemeenten in Nederland. De gemeenten in het oosten van het land zijn het zwaarst getroffen en daarom komen deze gemeenten in opstand, schrijft het regionale dagblad de Gelderlander.

Door de Radboud Universiteit in Nijmegen is in samenwerking met onderzoeksbureau APE onderzoek gedaan naar de manier waarop de gelden zijn verdeeld. Een aantal gemeenten in de regio Gelderse Poort en Zevenaar hebben samen met de gemeenten in de Achterhoek en de Stedendriehoek de handen ineengeslagen om te kijken of er niet tot een andere verdeling te komen is. De gemeenten gaan de resultaten bekijken en zeggen daar binnen korte tijd mee naar buiten te komen.

Gekort op de Wmo

“We wachten de resultaten van het onderzoek af en dan kijken we wat we kunnen doen. Belangrijk is dat het verdeelmodel reëel is en dat de kortingen die op de gemeenten zijn toegepast niet te groot zijn”, laat wethouder Hans Breunissen van gemeente Westervoort in de Gelderlander weten. “Ik wil het hier in ieder geval niet bij laten zitten want wij willen dat deze gelden op een goede manier worden verdeeld.” Ook Willem Bouman van de gemeente Doesburg is geschokt door de cijfers. “Wij zijn financieel heel kwetsbaar als gemeente. We hebben er al tonnen bijgelegd, het zou schandalig zijn als we nu ook nog eens gekort worden op de Wmo.”

Thuiszorg

Otwin van Dijk van de zwaarst gedupeerde gemeente Doetinchem, denkt dat het mee zal vallen. Hij baseert zijn optimisme op een onderzoek door bureau APE, dat komende week wordt gepresenteerd. Het Wmo-geld wordt vooral gebruikt voor de bekostiging van de thuiszorg. Het ministerie van VWS heeft vorig jaar al besloten deze gelden anders te verdelen. Gekeken wordt onder andere naar het aantal ouderen en gehandicapten. “Uit ons onderzoek blijkt dat bij de herverdeling met een aantal relevante aspecten geen rekening is gehouden”, verzekert Van Dijk. (de Gelderlander)

Lees ook:

Nieuwe verdeling Wmo-budget bekendgemaakt

Thuiszorg en gemeenten bundelen krachten

Zorggeld gemeenten terug in schatkist

‘Tekorten thuiszorg niet veroorzaakt door gemeenten’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.