Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten willen extra budget voor specialistische jeugdzorg

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) roept het ministerie van VWS in een brief op om het extra budget dat is vrijgekomen voor de Jeugdzorg te besteden aan specialistische jeugdzorginstellingen. Het gaat om zestig miljoen euro uit het zorgakkoord van april.
Gemeenten willen extra budget voor specialistische jeugdzorg

Gemeenten willen specialistische centra overeind houden waar kinderen uit het hele land zorg krijgen. De kwestie werd eind april in een brandbrief ook al aangekaart door vijf gemeenten in de regio Zuidoost-Utrecht. Hier staan traditiegetrouw veel  instellingen waar kinderen uit het hele land worden opgevangen. Op grond van het zogeheten woonplaatsbeginsel zijn deze gemeenten verantwoordelijk voor zware en dure vormen van jeugdhulp aan jeugdigen van buiten de eigen regio. Hierdoor komen ze op jaarbasis zeker 15 miljoen euro tekort.

Klem

In de brief van de VNG schrijven gemeenten zich klem gezet te voelen tussen rijk en zorgaanbieders, doordat de benodigde informatievoorziening niet op orde is. ‘Problematisch is dat gemeenten geen bron hebben om de opgaven van de zorgaanbieders te verifiëren’, aldus de VNG. ‘Het rijk kan die productiecijfers van aanbieders per gemeente immers niet leveren vanuit de verschillende landelijke bronnen.’

Ontoereikend

Op grond van het recente begrotingsakkoord komt er extra geld vrij voor de jeugdzorg. VWS wil dit bedrag van 60 miljoen euro echter in tweeën knippen: een deel wordt toegevoegd aan het macrobudget voor de inkoop van jeugdzorg, een ander deel is specifiek bedoeld voor knelpunten in de bovenregionale hulpverlening. De VNG betwijfelt of het bedrag toereikend is. De VNG vindt dat ook de 90 miljoen euro die in 2015 vanuit het provinciefonds vrijkomt, zou moet kunnen worden gebruikt voor knelpunten in de jeugdzorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.