Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Geriatrische revalidatie in 2013 uit AWBZ

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De revalidatiezorg voor ouderen wordt in 2013 overgeheveld van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet. Dat heeft het kabinet vorige week besloten.
Kostprijsonderzoek geriatrische revalidatiezorg uitgesteld.

Overheveling naar de Zorgverzekeringswet (ZVW) moet leiden tot een betere aansluiting met de ziekenhuiszorg die al onder de ZVW valt. Door de financieringssystematiek van de AWBZ blijven ouderen regelmatig te lang in het ziekenhuis. Ook worden korte intensieve revalidatieprogramma’s ontmoedigd, terwijl patiënten daar juist baat bij zouden hebben.

VWS volgt NZa-advies

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseerde begin dit jaar de overheveling in 2013 te doen omdat dan de dbc’s voor de geriatrische revalidatiezorg af zijn. Het kabinet volgt dit advies.

Meer risico’s

De overheveling leidt tot meer risico’s bij zorginstellingen en zorgverzekeraars. Met de overheveling vervalt de contracteerplicht die zorgkantoren in de AWBZ hebben. Zorgaanbieders hebben dan niet meer de garantie dat zorgverzekeraars bij hen de zorg zullen inkopen.

Overgangsregime

Vanaf 2015 moet de geriatrische ouderenzorg volledig onder de prestatiebekostiging gaan vallen. Dan kunnen verzekeraars en instellingen vrij onderhandelen over tarieven. Om de risico’s te beperken, geldt in 2013 en 2014 een overgangsregime, vergelijkbaar met de curatieve ggz. In 2013 zullen zorginstellingen registreren in dbc’s, maar worden zij nog afgerekend in zzp’s. Zij moeten dan een dubbele administratie hanteren. Het omrekenen van de omzet van zzp’s naar dbc’s kan tot een ander bedrag leiden. De NZa zal dit effect op aanbiedersniveau gaan volgen. In 2014 volgt wel een afrekening in dbc’s. Dan zal de NZa nog maximumtarieven vaststellen.

Kostenexplosie

Om te voorkomen dat de overheveling leidt tot een kostenexplosie, houdt de minister het macrobeheersinstrument achter de hand dat zij ook voor de ziekenhuisbekostiging wil invoeren.

Bezuiniging 50 miljoen euro

De NZa zal in het voorjaar van 2012 adviseren over het bedrag dat gemoeid is met de overheveling. Het AWBZ-budget bedroeg in 2010 620 miljoen euro. Vanaf 2015 is er een doelmatigheidskorting van 50 miljoen euro ingeboekt.

Indicatiestelling AWBZ vervalt

Een ander gevolg is de afschaffing van de indicatiestelling in de AWBZ. Het ministerie van VWS wil dat specialisten ouderengeneeskunde een centrale rol gaan spelen bij de bepaling wie welke zorg nodig heeft. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees meer:

NZa: volledige revalidatie naar Zorgverzekeringswet

Kamer akkoord met latere overheveling geriatrische revalidatiezorg

Ouderenrevalidatie Rotterdam al in Zorgverzekeringswet

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.