Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GERRIT breidt platform uit naar Drenthe

Mark van Dorresteijn
Stichting GERRIT, het samenwerkingsverband van en voor zorgverleners op het gebied van ICT en informatie-uitwisseling in Noord-Nederland, start per 1 juni met platformwerkzaamheden in Drenthe.
GERRIT breidt platform uit naar Drenthe

Zorggroep Leveste Middenveld (met het Scheper Ziekenhuis in Emmen en het Bethesda in Hoogeveen), de Drentse Huisartsen Coöperatie, de Centrale Huisartsendienst Drenthe en de Drentse Apothekers Coöperatie hebben zich aangesloten bij de stichting. Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) was reeds participant.

Draagvlak

Met de nieuwe deelnemers is voldoende draagvlak aanwezig om samen de belangrijke informatie-uitwisselingsvraagstukken voor de curatieve zorg in de regio Drenthe aan te pakken. ‘We hopen op betere (digitale) afstemming tussen eerste en tweede lijn, waardoor zorgverleners over en weer beter geïnformeerd zijn over wat er is afgesproken met de patiënt. Hetgeen ook zou moeten leiden tot een betere behandeling en verhoging van de patiëntveiligheid’, aldus Guus Bruins, bestuurder van Zorggroep Leveste Middenveld.

Prioriteiten

Onderwerpen waar GERRIT zich als platformorganisatie mee bezig houdt zijn kennisverbreding, initiatiefontplooiing, beleidsafstemming, procesafstemming, gebruiksondersteuning; alles gericht op concrete vooruitgang van informatie-uitwisseling tussen zorgaanbieders in de regio. Tijdens de zomermaanden wordt geïnventariseerd waar de prioriteiten in Drenthe liggen en welke eerste oplossingen kunnen worden gerealiseerd.

GERRIT in Drenthe

Wat betreft dienstverlening was GERRIT al langer actief in Drenthe: de genoemde ziekenhuizen zijn aangesloten op GERRIT Zorgnet en maken gebruik van de XDS-dienstverlening van GERRIT. Daarnaast maken diverse zorginstellingen gebruik van GERRIT@Mail en in Noord-Drenthe zijn huisartsen en apotheken aangesloten op de GERRIT Berichtendienst.

Grootste regionale uitwisselingsnetwerk

Dertien noordelijke ziekenhuizen namen op 11 februari officieel GERRIT, de regionale IT-infrastructuur voor uitwisseling van medische gegevens, in gebruik. Het netwerk is op basis van de internationale standaard IHE-XDS. Volgens GERRIT was nog niet eerder in Nederland op zo’n grote schaal en met instemming van zoveel ziekenhuizen een vergelijkbare collectieve IT-infrastructuur tot stand gekomen.

Epd / LSP

Medische gegevens van patiënten worden verzameld in het elektronisch patiëntendossier/cliëntendossier. De uitwisseling daarvan vindt plaats via het Landelijk Schakelpunt (LSP). In het dossier epd/LSP verzamelt Zorgvisie best practices en artikelen over dit onderwerp.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.