Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Gevoelige informatie hartklepoperaties blijft geheim

Mark van Dorresteijn
De belangrijkste documenten die ten grondslag lagen aan het besluit om vijf ziekenhuizen een vergunning te verlenen voor het verrichten van hartklepoperaties via een katheter, blijven geheim voor concurrerende ziekenhuizen. De rechter in Den Bosch heeft dat vandaag bepaald in een kort geding dat het Eindhovense Catharina-ziekenhuis tegen het ministerie van VWS had aangespannen.
Gevoelige informatie hartklepoperaties blijft geheim

Het Catharina-ziekenhuis dreigt als grootste cardiologisch interventiecentrum van Nederland zijn vergunning voor de complexe operaties te verliezen. Het ziekenhuis denkt dat de selectieprocedure onzorgvuldig is verlopen en voert op verschillende fronten strijd tegen de beslissing van het ministerie.

Bedrijfsgegevens

Gegevens over de voorbereiding, uitvoering, resultaten en kwaliteit van de behandeling die de ziekenhuizen aan het ministerie hebben overlegd, zijn bedrijfsgegevens, oordeelde de rechter. Vanwege het beperkte aantal vergunningen (vijf) en hogere aantal aanvragers (vijftien) en hun strijd op basis van kwaliteit en resultaat kunnen ziekenhuizen als concurrerende bedrijven worden beschouwd, aldus de uitspraak. Ook gegevens over complicaties, sterftecijfer en incidenten zijn bedrijfsgevoelig en bevatten bovendien persoonlijke informatie. Curricula vitae, certificaten en de dienstroosters vallen onder de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. E-mailcorrespondentie tussen het ministerie en beroepsorganisaties bevat persoonlijke beleidsopvattingen die openbaarmaking onmogelijk maken.

Drie documenten

Het Catharina krijgt alleen drie documenten die algemene patiënteninformatie van enkele ziekenhuizen bevat die al eerder op andere manieren is gepubliceerd. Het bezwaar van de ziekenhuizen die geen vergunning krijgen, wordt op 30 november behandeld. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Ziekenhuizen verdeeld over geheimhouding hartklepbesluit

Ziekenhuizen tot 2011 door met percutane hartklepingreep

Catharina-ziekenhuis vecht hartkleppenbesluit succesvol aan

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Een “slap “verhaal ” bovenstaande gelezen hebbende.
    Waar hebben we het over ? Het Catharina Ziekenhuis, Eindhoven opereert al jaren , en waarom nu de discussie over operaties ; etc. Eindhoven laat je horen !
    Brabant staat ter discussie in de Zorg !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.