Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gezondheidsonderzoek neemt toe

De afgelopen vier jaar hebben meer mensen een gezondheidsonderzoek laten afnemen. Het gaat om bloeddruk, cholesterol, bloedsuiker, occult bloedtest en colonoscopie (inwendig onderzoek van de dikke darm). Dat blijkt uit recent leefstijl- en gezondheidsonderzoek van het CBS.
eNose ‘ruikt’ darmkanker in ontlasting
Foto: VUmc

Meer dan de helft van de mensen van 16 jaar of ouder heeft in het afgelopen jaar de bloeddruk laten meten door een zorgverlener. Ongeveer een derde meldt metingen naar het cholesterolgehalte in het bloed en ook ongeveer een derde heeft de bloedsuikerspiegel laten meten.

Darmkanker

Bijna 1 op de 5 mensen geeft aan in de afgelopen twee jaar ontlasting te hebben laten onderzoeken op de aanwezigheid van bloed. In 2014 was dat nog 1 op de 14. Bloed in de ontlasting kan te maken hebben met darmkanker, maar het kan ook andere oorzaken hebben.  Met de invoering van het bevolkingsonderzoek door het RIVM geven sinds 2014 steeds meer mensen aan ontlastingsonderzoek te laten uitvoeren. De sterkste toename zit bij de leeftijdsgroepen waarop het bevolkingsonderzoek zich richt.

 

 

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.