Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GGD Zuid Limburg meldt HPZoneNL aan voor de Spider Award

Mario Gibbels
GGD Zuid Limburg heeft HPZoneNL, een ict-infrastructuur voor infectiebestrijding, aangemeld voor de Spider Award. Henriëtte ter Waarbeek, arts infectieziektebestrijding en coördinator infectieziektezorg, licht het project toe.
GGD Zuid Limburg meldt HPZoneNL aan voor de Spider Award

Wat is HPZoneNL?

“Ik zal eerst wat over de context vertellen. Doordat infectieziekten zich steeds sneller verspreiden, en ook steeds vaker resistent zijn tegen bestrijdingsmiddelen, wordt het belangrijker om het uitbreken van een epidemie vroegtijdig te ontdekken zodat er bijtijds maatregelen genomen kunnen worden om de verspreiding ervan tegen te gaan. Daarvoor is het noodzakelijk om te beschikken over een goed systeem dat niet alleen de data registreert, maar ook de verspreiding van een infectieziekte snel in kaart kan brengen. Tot nu toe was er in Nederland geen systeem dat aan deze eisen voldeed. In Engeland zijn we echter op een systeem gestuit dat wel aan onze eisen voldeed en dat hebben we verder ontwikkeld en aangepast aan de Nederlandse situatie en dat is HPZoneNL.”

Wordt HPZoneNL al gebruikt in Nederland?

“We zijn met zes GGD’en aan de slag gegaan om het systeem verder te ontwikkelen zodat data kunnen worden uitgewisseld en geanalyseerd. Inmiddels hebben nog vier GGD’en zich hierbij aangesloten en er staan nog twee GGD’en op de rol. Doel is uiteindelijk dat alle GGD’en er gebruik van gaan maken, maar dat zal nog wel enkele jaren duren. Het is nu in ieder geval klaar voor de Nederlandse markt.”

Heeft het systeem inmiddels ook al zijn nut bewezen?

“Bij het uitbreken van de Q koorts bleek inderdaad dat we de verspreiding hiervan snel in kaart konden brengen. En ook tijdens de Nieuwe Influenza A pandemie konden we snel informatie uitwisselen met onze collega’s in Aken in Duitsland die ook gebruik maken van HPZone. ”

Wat zijn de kosten en baten van het systeem?

“De kosten worden door de GGD’en zelf opgebracht. En wat betreft de baten, met dit systeem beschikken de GGD’en over realtime informatie over de verspreiding van een infectieziekte. Met HPVista, een web-based dashboard, kunnen data op lokaal, regionaal, nationaal en indien gewenst zelfs internationaal niveau bekeken worden. Het systeem kan gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek en doordat het de workflow ondersteunt, verlopen de dagelijkse processen efficiënter.”

Hoe gaat het nu verder?

“Zoals ik al zei is het de bedoeling dat uiteindelijk alle GGD’en gebruik gaan maken van HPZoneNL. Daarnaast willen we de mogelijkheid tot het linken met de microbiologische laboratoria via een labinterface verder uitwerken, zodat gediagnosticeerde en meldingsplichtige infectieziekten direct binnenkomen bij de GGD. Ook zijn we bezig om het systeem te linken met andere databases, bijvoorbeeld van veterinaire ziektes, zodat we nog beter zicht krijgen op het ontstaan en de verspreiding van infectieziektes.” (ICTzorg – Mario Gibbels / Twitter)

Lees ook:

Chlamydia screening project wint Spider Award

CVZ meldt BEP-model aan voor Spider Award

Ricoh meldt meldzuil aan voor Spider Award

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.