Ggz-cliënten die nu nog onder het AWBZ-regime in een intramurale instelling verblijven, zullen vanaf 1 januari 2015 onder de Wmo, de Zorgverzekeringswet (ZVW) en de WLZ vallen volgens de plannen van staatssecretaris Martin van Rijn van VWS . In de oorspronkelijke opzet vielen zware ggz-cliënten buiten de WLZ, terwijl patiënten met een zware zorgvraag in de gehandicaptenzorg en ouderenzorg wel toegang kregen tot de WLZ. Begin dit jaar ging Van Rijn akkoord met de motie-Keijzer-Bergkamp, waardoor ook circa 10.000 zware ggz-cliënten, die moeilijk zelfstandig kunnen wonen, onder de WLZ gaan vallen.
Zorgen om overgangsfase
Het Landelijke Platform GGz (LPGGz) is blij met deze ontwikkeling, maar maakt zich zorgen over de overgangsfase. Onder ggz-cliënten en hun familieleden is er veel onzekerheid wat de beleidsveranderingen betekenen voor hun eigen situatie betekent. Het LPGGz vreest dat de criteria voor toelating tot de WLZ en het screeningsinstrument voor toelating tot de WLZ niet op tijd af zijn. Wanneer dat instrument niet op tijd af is, maakt het LPGGz zich vooral zorgen over mensen die buiten het overgangsrecht vallen, omdat hun indicatie afloopt of omdat zij een nieuwe indicatie nodig hebben door een verandering in de zorgvraag. In dat geval lijkt uitstel tot 2016 daarom verstandiger, schrijft het LPGGz in een brief aan de Vaste Kamercommissie van VWS.

Transitie langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging? Bekijk het dossier