Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ggz-cliënten willen uitstel WLZ

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het Landelijk Platform GGz wil een jaar uitstel voor de overgang van de intramurale ggz naar de Wet langdurige zorg (WLZ). Het platform vindt dat er te veel onzekerheid is voor ggz-cliënten in de overgangsfase.
Minder Groningse jongeren belanden in gesloten opvang
Foto: ANP/Lex van Lieshout

Ggz-cliënten die nu nog onder het AWBZ-regime  in een intramurale instelling verblijven, zullen vanaf 1 januari 2015 onder de Wmo, de Zorgverzekeringswet (ZVW) en de WLZ vallen volgens de plannen van staatssecretaris Martin van Rijn van VWS . In de oorspronkelijke opzet vielen zware ggz-cliënten buiten de WLZ, terwijl patiënten met een zware zorgvraag in de gehandicaptenzorg en ouderenzorg wel toegang kregen tot de WLZ. Begin dit jaar ging Van Rijn akkoord met de motie-Keijzer-Bergkamp, waardoor ook circa 10.000 zware ggz-cliënten, die moeilijk zelfstandig kunnen wonen, onder de WLZ gaan vallen.

Zorgen om overgangsfase

Het Landelijke Platform GGz (LPGGz) is blij met deze ontwikkeling, maar maakt zich zorgen over de overgangsfase. Onder ggz-cliënten en hun familieleden is er veel onzekerheid wat de beleidsveranderingen betekenen voor hun eigen situatie betekent. Het LPGGz vreest dat de criteria voor toelating tot de WLZ en het screeningsinstrument voor toelating tot de WLZ niet op tijd af zijn. Wanneer dat instrument niet op tijd af is, maakt het LPGGz zich vooral zorgen over mensen die buiten het overgangsrecht vallen, omdat hun indicatie afloopt of omdat zij een nieuwe indicatie nodig hebben door een verandering in de zorgvraag. In dat geval lijkt uitstel tot 2016 daarom verstandiger, schrijft het LPGGz in een brief aan de Vaste Kamercommissie van VWS.

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging? Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.