Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GGZ Friesland stelt aanbrengpremie in

Redacteur Zorgvisie
GGZ Friesland heeft een nieuwe oplossing bedacht om het personeelstekort tegen te gaan. Iedereen die een nieuwe psychiater, gz-psycholoog, klinisch psycholoog of verpleegkundig specialist aanbrengt bij de organisatie krijgt daarvoor een vergoeding.
Aanbrengpremie-AdobeStock-400.jpg
Foto: AdobeStock

Dat heeft GGZ Friesland bekendgemaakt. De vergoeding geldt voor alle mensen die een werknemer in een van die functies aanbrengt, dus ook voor iedereen die niet zelf in dienst is bij de organisatie. Er is ook geen maximum gesteld aan het aantal nieuwe professionals dat iemand kan aanraden. Maar de ggz-aanbieder stelt wel de voorwaarde dat de nieuwe werknemer ten minste zes maanden in dienst blijft. Ook geldt de premie niet voor mensen die opgeleid worden binnen GGZ Friesland of die worden aangenomen als personeel dat niet in loondienst is.

Reden voor aanbrengpremie
Als degene die is aangenomen zes maanden in dienst blijft, krijgt de persoon die hem heeft aangebracht 1000 euro. Blijft de professional meer dan een jaar of krijgt hij een vast contract, dan loopt de premie op tot 1500 euro. Op Omroep Friesland legde bestuurder Adriaan Jansen uit dat de maatregel is genomen omdat de organisatie voor alle belangrijke beroepsgroepen in de ggz al langere tijd vacatures open heeft staan. ‘De druk op psychiaters is bij ons het grootst’, vertelde hij. ‘Dat komt door een optelsom van factoren. Het aantal opleidingsplekken wordt teruggeschroefd, we zien dat mensen die klaar zijn met die opleiding steeds meer kiezen voor een parttime dienstverband. Het zijn overwegend vrouwen die ook in een gezinssituatie opereren en kiezen voor 24 of 32 uur. En wat we ook steeds meer zien is dat psychiaters kiezen voor een kleiner bedrijf of zelfstandig ondernemerschap, dat kan ook sinds de stelselwijziging. Maar dat maakt de aantrekkingskracht vanuit een grote instelling als GGZ Friesland lastiger. Het is echt moeilijk voor ons om de goede mensen binnen te krijgen.’

Personeelstekort in de ggz
De geestelijke gezondheidszorg kampt met een groeiend personeelstekort. Uit de jaarverslagenanalyse van Intrakoop bleek deze week dat het aantal vacatures in de sector tussen 2015 en 2016 met 28,5 procent is toegenomen. In totaal zijn ggz-aanbieders op zoek naar ruim 5100 nieuwe medewerkers. Van die vacatures zijn er bijna 1000 moeilijk te vervullen.

Dossier Arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.