Twee instellingen in de ggz hadden stagiaires in dienst die feitelijk een gewone dienstbetrekking hadden. Ze werkten gemiddeld 32 uur in de week en hadden hun opleiding inmiddels afgerond. Toch ontvingen zij van de instellingen een stageloon: namelijk 300 euro per maand. De inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft na onderzoek bepaald dat het wettelijk minimumloon hier van toepassing is. De instellingen hebben hun beleid aangepast, zo meldt Zorg en Welzijn.
Boete
De Inspectie heeft onderzoek gedaan bij 32 stagiaires die bij de twee ondernemingen werkten. De betrokken stagiaires hebben alsnog recht op de aanvulling van hun stageloon tot het minimumloon. De Inspectie heeft de instellingen hiervoor vier weken de tijd gegeven. Niettemin krijgen de instellingen toch een boete opgelegd door de Inspectie voor het overtreden van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag.
Stageplaatsen
De betrokken instellingen hebben al tijdens de onderzoeksperiode maatregelen genomen. Zo is men circa mei 2016 begonnen met het in dienst nemen van de aanwezige stagiaires met een arbeidsovereenkomst tegen het minimumloon. Sinds oktober 2016 krijgen alle werknemers een arbeidsovereenkomst conform CAO-loon aangeboden. Beide ondernemingen zijn gestopt met het aanbieden van stageplaatsen aan mensen die hun opleiding hebben afgerond.
Misbruik
De inspectie SZW zegt op haar website over de stage: ‘Bedoeld om te leren in een arbeidsomgeving. Voor een stage hoeft geen wettelijk minimumloon te worden betaald. Toch wordt er regelmatig misbruik gemaakt van stagiairs. Zij voeren werk uit van een ‘gewone’ werknemer dat gericht is op productie draaien en omzet maken. De ‘stagiair’ heeft in dat geval wel recht op het wettelijk minimumloon.
Dossier Arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.