Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ggz-kliniek in Sneek dicht door psychiatertekort

De Ggz-kliniek in het Antonius Ziekenhuis Sneek gaat per 1 januari volgend jaar dicht. Ggz Friesland kan niet voldoende psychiaters leveren, zo liet voorzitter van het bestuur Ruud Ramaker van Ggz Friesland dinsdag weten. De kliniek is een samenwerkingsverband van het ziekenhuis en Ggz Friesland. Beide leveren psychiaters.

Op dit moment heeft de kliniek ongeveer twintig patiënten in behandeling. Zij mogen volgens Ramaker op geen enkele manier onder de sluiting lijden: “Het gaat vaak om relatief kortdurende opvang, dus de meeste mensen zullen 1 januari uitbehandeld zijn. Eventueel kunnen ze overgeplaatst worden naar andere plaatsen.”

Het Antonius Ziekenhuis gaat zelfstandig psychiatrische zorg aanbieden in een zogeheten psychische afdeling algemeen ziekenhuis (PAAZ). “We gaan verder met drie psychiaters”, aldus algemeen directeur Wouter van der Kam van het ziekenhuis.

Structureel tekort

Ggz Friesland kampt met een structureel tekort van vijf tot tien psychiaters. In totaal werken 53 psychiaters bij de Ggz. Het tekort speelt ook landelijk. Oorzaak is volgens Ramaker dat veel studenten de studie van minimaal tien jaar te lang vinden duren. Een bijkomend probleem is dat de vraag naar zorg op dit gebied alleen nog maar toenemen. Ramaker: “Depressiviteit is in de samenleving een steeds groter probleem.” (anp)

Lees ook:

Ambities Antonius Ziekenhuis in polder

Patiënten tevreden over middelgrote ziekenhuizen

Ggz-cliënten Friesland krijgen woontraining

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.