Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GGZ maakt werk van koopverslaving

Redactie Zorgvisie
SITTARD - Als eerste Nederlandse instelling heeft GGZ Noord- en Midden-Limburg een speciale polikliniek voor de behandeling van en onderzoek naar deze dwangstoornis opgezet.

Naar schatting heeft zo’n twee procent van de Nederlandse bevolking last van een koopverslaving. Het betreft vooral getrouwde vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 42 jaar. Slechts tien procent van koopverslaafden is man. “Het gaat er niet om dat je het leuk vind om te winkelen”, licht psychiater Jacques Boermans van GGZ Noord- en Midden-Limburg de aandoening toe.

‘Het is een stoornis’

Boermans: “Het is echt een impulscontrole stoornis, waarbij mensen ongebreideld kopen om bepaalde emoties te onderdrukken. Zulke gedrag kan ook wijzen op een manisch-depressieve stoornis, maar als het onderdeel is van een manisch-depressieve stoornis kies je voor een andere behandeling.”

Drieduizend koopverslaafden

De psychiater denkt dat er in de regio Noord- en Midden-Limburg twee tot drieduizend mensen met een koopverslaving kampen. “Die worden tot nu toe door de hulpverlening onvoldoende herkend”. Naast het ontwikkelen van een effectieve behandeling zal de nieuwe poli onderzoek doen naar de stoornis. (ZorgVisie – Philip van der Poel)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.