Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ggz stalt goedkope hulpverleners bij huisartsen

Patiënten met lichte psychiatrische aandoeningen zijn inzet geworden van een concurrentiestrijd. Ggz-instellingen willen deze categorie patiënten naar zich toe halen door eigen behandelaars in huisartsenpraktijken te plaatsen. Die komen daarmee op het terrein waarop maatschappelijk werkers en eerstelijnspsychologen al langer actief zijn en vormen zo een directe concurrent. Dat meldde de Volkskrant gisteren.

De ggz-instelling Altrecht in Utrecht heeft het concept Indigo bedacht. De patiënt wordt hierbij in de praktijk van de huisarts behandeld tijdens maximaal zeven gesprekken. De behandelaar is geen specialist, zoals een psychiater of psychotherapeut, maar een sociaal-psychiatrisch verpleegkundige of pssycholoog die vanuit de instelling is gedetacheerd. Deze gesprekken vinden plaats bij 450 van de 500 huisartsen in de regio.

Te koop

Het Indigo-format is overgenomen door vijf andere ggz-instellingen: De Gelderse Roos, Emergis, GGZ Drenthe, Meerkanten en Dijk en Duin. Binnenkort is het te koop bij de franchiseorganisatie Indigo Nederland, waarvan de zes instituten aandeelhouder zijn.

Geen winst

Volgens Altrecht-topman Peter Hoppener is het niet de bedoeling om winst te gaan maken. ‘Al hebben we natuurlijk wel geld nodig voor de marketing en voor de ict’, zegt Hoppener. ‘Nu de concurrentie in de ggz toeneemt, is het vooral belangrijk ons marktaandeel te vergroten.’ In 2007 werden alleen al bij Altrecht 7.000 cliënten volgens de Indigo-formule geholpen. (de Volkskrant)

Lees ook:

Het artikel in de Volkskrant

Tevreden werknemers in de ggz

Trend: Ggz wil meer ex-patiënten in dienst

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.