Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GGZ verhoogt medicatieveiligheid

De medicatieveiligheid in de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg is verbeterd. Dat meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een rapport.
GGZ verhoogt medicatieveiligheid
Foto: Stockexchange

De IGZ onderzocht tussen juni 2011 en februari 2013 de medicatieveiligheid bij alle instellingen met klinische behandeling voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en verslavingszorg. Vrijwel alle bezochte instellingen hebben, in ieder geval op werkdagen, van elke patiënt een actueel medicatieoverzicht dat beschikbaar is voor de artsen en verpleegkundigen.

Voorraden
Ook op de afdelingen is veel verbeterd. Grote en niet-controleerbare voorraden geneesmiddelen op afdelingen, die niet op naam staan van patiënten, zijn teruggebracht tot beperkte werkvoorraden die nauwkeurig zijn omschreven.

Elektronisch voorschrijven
Eind 2012 maakte ongeveer de helft van de instellingen gebruik van een systeem voor elektronisch voorschrijven. Op basis van de uitgewerkte plannen verwacht de inspectie dat in de loop van 2013 alle bezochte instellingen een dergelijk systeem gebruiken. Door een elektronisch voorschrijfsysteem is de kans op het voorschrijven van verkeerde geneesmiddelen of een voor de patiënt gevaarlijke combinatie vrijwel uitgesloten.

Risicovolle situaties
Hoewel de IGZ en brancheorganisatie GGZ Nederland tevreden zijn over de behaalde resultaten, blijven er zaken voor verbetering vatbaar. Zo blijft de opslag van geneesmiddelen aandacht vragen. Regelmatige audits door de instellingen zijn noodzakelijk om risicovolle situaties in het opslaan en toedienen van geneesmiddelen te verminderen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.