Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ggz vreest ‘hausse aan tuchtzaken’ door plan ZN

GGZ Nederland maakt bezwaar tegen een plan van Zorgverzekeraars Nederland (ZN), die met een circulaire heeft voorgeschreven dat alleen de psychiater, de klinisch psycholoog en de vrij gevestigde psychotherapeut als hoofdbehandelaar mogen optreden in de tweedelijns ggz.

Door deze beperking van ZN vreest de brancheorganisatie voor een “hausse aan tuchtzaken”, schrijft GGZ-directeur Jos de Beer in een brief aan Zorgverzekeraars Nederland. Volgens De Beer moeten professionals die het advies in de circulaire van ZN volgen straks vaak hun diagnoses stellen zonder ooit de patiënt te zien. “En tuchtrechtspraak schrijft voor dat een diagnose alleen kan worden gesteld als een patiënt door een hoofdbehandelaar is gezien”, meldt De Beer.

Bureaucratie dbc

GGZ Nederland meent dat het advies van ZN zal betekenen dat psychische hulpverleners vooral zullen werken aan dossiervorming. Enkel hoofdbehandelaars kunnen zelfstandig dbc’s openen. GGZ Nederland voorziet daarom een bureaucratische werkdruk, want deze groep zou dus kleiner worden als het advies van de zorgverzekraars wordt opgevolgd. En dit kan ook financiële consequenties hebben. “De ggz- en verslavingszorg die wel is geleverd zonder dat een psychiater of klinisch psycholoog de betreffende dbc heeft geopend, zal mogelijk niet worden vergoed door een zorgverzekeraar.”

Spelregels dbc’s

In zijn brief wijst De Beer op de spelregels van de diagnose-behandelingcombinaties. In 2004 zijn deze vastgelegd in samenwerking met ZN. De belangrijkste afspraak is dat iedere instelling zelf bepaalt wie als hoofdbehandelaar kan optreden. De brancheorganisatie noemt verslavingsartsen, GZ-psychologen en verpleegkundigen als voorbeeld. ZN zou deze professionals nu dus niet als geschikte hoofdbehandelaars zien, aldus het advies in de circulaire van december 2008. De vraag blijft dan waarom ZN de eigen spelregels breekt.

Zorgverzekeraars Nederland

“Er is niets veranderd aan de regels rondom hoofdbehandelaars in de tweedelijns ggz”, meldt een woordvoerder van ZN. “Wij hebben in een circulaire naar onze leden, de zorgverzekeraars, verduidelijkt wat de regels zijn. ZN wil er zeker van zijn dat alle expertise in een team aanwezig is om adequate tweedelijns zorg te leveren. Uitgangspunten in de circulaire zijn de wet BIG en de spelregels voor dbc’s in de ggz. Er is nog overleg gaande met diverse koepelorganisaties over de invulling van de multidisciplinaire teams in deze lijn. ZN vindt multidisciplinaire teams essentieel voor goede zorg.” (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees meer:

De brief van ggz-directeur Jos de Beer

Lees ook:

Fusie Noord-Hollandse ggz-organisaties een feit

Justitie schakelt ggz in voor verslaafde veelplegers

IGZ gaat vrijheidsbeperking in de ggz terugdringen

Video: In de werkkamer van Pieter Hasekamp van ZN

ZN: toegankelijkheid zorgverzekeringen is verbeterd

1 REACTIE

  1. Een directeur van de ggz zal de circulaire goed gelezen hebben alvorens zijn brief te schrijven naar de zorgverzekeraars. Dat mag je toch verwachten. Ik vind de respons van ZN in dat licht wel opvallend. Ik zou hun advies graag lezen. Kan iemand die circulaire vinden? Ik nog niet.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.