Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Ggz wordt fraudegevoeliger onder Zorgverzekeringswet

Langdurige, curatieve ggz wordt fraudegevoeliger onder de Zorgverzekeringswet (Zvw). Dat blijkt uit een fraudetoets die het ministerie van VWS heeft laten uitvoeren door de Nederlandse zorgautoriteit (NZa).

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Ggz wordt fraudegevoeliger onder Zorgverzekeringswet
Foto: ANP Koen Suyk

Langdurige op genezing gerichte geestelijke gezondheidszorg (IGGZ) wordt grotendeels overgeheveld van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet (Zvw). Daarmee valt het onder verschillende bekostigingssystemen, waaronder het Zvw-systeem voor diagnose-behandelingscombinaties (dbc’s). VWS heeft in het kader hiervan de NZa gevraagd frauderisico’s in kaart te brengen. Dat doet de autoriteit door zorgaanbieders te vragen welke risico’s zij zien. De resultaten zijn op 28 mei gepubliceerd.

Afwentelen

Met name het risico op afwentelen is groot. Voor deze zorg geldt dat als de behandeling korter dan een jaar duurt, zij onder de dbc-systematiek van de verzekeraars valt. Als de zorgverlening langer dan drie jaar duurt,

2
59

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.