Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Goede jeugdzorg in Alkmaar onmogelijk door lage tarieven’

Redacteur Zorgvisie
Jeugdzorgaanbieders in de regio Alkmaar slaan alarm. De regio heeft volgens hen zo’n forse tariefverlaging doorgevoerd dat het bieden van kwalitatief goede jeugdzorg en -hulp onmogelijk wordt.
Jeugdzorg Istock 660
Foto: iStock

Vooral voor specialistische jeugdzorg zijn de tarieven flink verlaagd: met gemiddeld 29 procent. Daardoor is het volgens de bestuurders van Triversum, GGZ Noord-Holland-Noord, Brijder Jeugd, Lucertis, Lijn 5, Parlan, Kenter Jeugdhulp, Altra & Opvoedpoli en samenwerkingsverband De Koepel onzeker of er in 2018 nog specialistische jeugdzorg kan worden geboden aan kinderen en jongeren in de regio. De tarieven zijn vastgesteld door de Netwerkorganisatie Regio Alkmaar. Daarbij zijn zeven gemeenten aangesloten. Volgens de bestuurders heeft de tariefverlaging daardoor gevolgen voor duizenden gezinnen in de regio.

Lage tarieven

De bestuurders stellen dat de regio Alkmaar tot een van de drie regio’s in Nederland behoort waar de tarieven voor jeugdzorg het laagst zijn. ‘Deze tarieven zijn niet toereikend, waardoor het bieden van goede jeugdhulp simpelweg onhaalbaar wordt. De regio Alkmaar gaat onder andere voorbij aan de kosten die aan de inzet van gekwalificeerd personeel zijn verbonden, maar ook aan de juiste samenstelling van deskundig personeel en de kosten die een efficiënte organisatie van jeugdhulp met zich meebrengt’, schrijft Vincent Schouten, bestuurder van Triversum, namens de betrokken partijen. ‘Helaas blijkt uit de tariefstelling in de regio Alkmaar dat hier vanuit de verantwoordelijke gemeenten onvoldoende belang aan gehecht wordt. Dat is zeer alarmerend. De kwaliteit komt nu zozeer onder druk te staan dat het de vraag is of de specialistische jeugdhulp zoals we die kennen in deze regio kan blijven bestaan.’

Oplossing voor lage tarieven jeugdzorg

De jeugdzorgaanbieders laten weten dat er wel is geprobeerd om samen met de gemeenten een oplossing te vinden. Schouten: ‘Vooralsnog zonder resultaat, de regio Alkmaar weigert in gesprek te gaan. De eenzijdig bepaalde tarieven worden gehandhaafd, ook al liggen deze ver onder de kostprijs van de aanbieders. Dit zorgt voor een spagaat. De huidige kwaliteit kan met deze tarieven onmogelijk geboden worden, maar de wettelijke kwaliteitsnormen worden gehandhaafd en getoetst door toezichthoudende instituten.’ De bestuurders zijn verbaasd over de tarieven, omdat staatssecretaris Van Rijn en de VNG de regio’s volgens hen hebben aangeraden om niet onder de kostprijs aan te besteden. Ze vragen de gemeenten om het gesprek met aanbieders alsnog te openen en samen een oplossing te zoeken. Schouten: ‘Iedereen heeft immers recht op goede zorg en dat komt met de huidige gang van zaken zwaar onder druk te staan.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.