Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Goedkeuring fusie verzekeraars staat niet vast’

Mark van Dorresteijn
De fusie tussen De Friesland Zorgverzekeraar en Achmea is niet zomaar rond. Of de NMa goedkeuring geeft aan de fusie valt te betwijfelen, zegt hoogleraar gezondheidseconomie Erik Schut tegen het Friesch Dagblad.
‘Goedkeuring fusie verzekeraars staat niet vast’

“De combinatie van beide verzekeringsmaatschappijen krijgt een grote machtspositie in Friesland, een hele grote. Door deze fusie blijft er erg weinig ruimte voor andere verzekeringsmaatschappijen”, analyseert Schut in het dagblad.

Marktaandeel

De nieuwe combinatie vormt regionaal namelijk een grote machtsfactor. De Friesland heeft in Friesland rond de vierhonderdduizend klanten, een marktaandeel van 65 procent. De gezamenlijke verzekeringsmaatschappijen van Achmea zouden in de provincie 81.000 klanten hebben. Dat komt neer op 11 procent, stelt woordvoerder Gerard Akkerman van De Friesland. De twee komen samen dus uit op een marktaandeel van circa 76 procent in de provincie.

Voordelen

Doordat grote zorginstellingen met de twee grootste verzekeringsmaatschappijen afspraken maken, vreest Schut dat het risico bestaat dat die maatschappijen voordelen kunnen binnenhalen voor hun klanten, die voor andere en kleinere maatschappijen niet weggelegd zijn.

Goedkeuring fusie

Volgens Schut is het nog maar de vraag of de fusie door de Nederlandse Mededingingsautoriteit goedgekeurd gaat worden. “Als je kijkt naar het landelijke marktaandeel, dan is het geen probleem. Samen komen ze uit op een marktaandeel van dik 30 procent. Anders wordt het als je naar de regionale verhoudingen kijkt. En ook dat doet de NMa.” De NMa wil nog niet reageren omdat zij de fusievoorstellen van De Friesland en Achmea nog niet hebben ontvangen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

De Friesland Zorgverzekeraar fuseert met Achmea

De Friesland: Concentreer specialismen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.