Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Goes wint van Vlissingen

Goes wordt de hoofdvestiging van de Oosterscheldeziekenhuizen en Ziekenhuis Walcheren. Het ziekenhuis in Vlissingen zal verdwijnen en in Middelburg komt een nieuw ziekenhuis voor planbare zorg.
Goes wint van Vlissingen

Dat hebben de raden van bestuur van beide ziekenhuizen vorige week besloten.

Ziekenhuis Vlissingen na zes jaar dicht

In de huidige locatie in Goes komt de acute en complexe zorg. De nog te bouwen locatie in Middelburg is vooral bedoeld voor planbare zorg. Acute hulp wordt daar alleen gegeven bij eenvoudige zaken als verwonding na een valpartij of een beet van een hond. Bij zwaardere spoedeisende hulp, bijvoorbeeld na een ongeval of hartinfarct, worden patiënten naar Goes vervoerd. De huidige locatie in Vlissingen zal na zes jaar de deuren sluiten. Personeel zal grotendeels worden verplaatst naar Middelburg.

Toestemming NMa is nodig

Voorwaarde is wel dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) toestemming geeft voor een fusie. De Zeeuwse ziekenhuizen willen graag fuseren omdat ze vinden dat schaalvoordelen – kostenbesparing en meer efficiency – goed voor de patiënt uitpakken. Als de fusie niet doorgaat vrezen de raden van bestuur dat patiënten in de toekomst veel vaker dan nu zullen moeten uitwijken naar Rotterdam, Breda of Gent.

Efficiencyverweer

De Zeeuwse ziekenhuizen bereiden een nieuwe fusieaanvraag voor nadat ze vorig jaar een fusieverzoek introkken bij de NMa. De fusiewaakhond had laten doorschemeren dat de keuzevrijheid in het geding was. Ze hopen dit keer wel succes te hebben door te wijzen op de kwaliteitswinst van de fusie. NMa-bestuursvoorzitter Kalbfleisch verbaasde zich er in het najaar over dat in veel gestrande fusiezaken zo weinig een beroep wordt gedaan op efficiencyverweer. Als meer efficiency leidt tot betere kwaliteit kan de NMa alsnog het groene licht geven. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Zeeuwse ziekenhuizen willen opnieuw naar de NMa

Hoofdkoers ziekenhuizen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.