Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Google Glass toont toestand patiënt tijdens operatie

Mark van Dorresteijn
Philips en Accenture hebben Google Glass zo aangepast dat chirurgen tijdens operaties handsfree toegang krijgen tot klinische gegevens van patiënten. Het gaat vooralsnog om een eerste proef.
Google Glass toont toestand patiënt tijdens operatie
Foto: Philips

Door de aanpassing zien artsen tijdens de operatie alle essentiële klinische gegevens van patiënten voor zich. Het idee is dat een arts die de display draagt de vitale functies kan controleren en tegelijkertijd kan reageren op ontwikkelingen tijdens de chirurgische ingreep, zonder zijn blik van de patiënt of de procedure te hoeven afwenden. Een chirurg kan de vitale functies van de patiënt ook op afstand volgen of de hulp van artsen op andere locaties inroepen.

Philips IntelliVue

Onderzoekers van het nieuwe Philips Digital Accelerator Lab, dat alle Philips sectoren betrekt en heeft in Nederland en India, ontwikkelden samen met onderzoekers van locaties Accenture Technology Labs het eerste proof of concept om zo de mogelijkheden te onderzoeken van een Google Glass in combinatie met Philips IntelliVue patientbewakingsoplossingen. Het onderzoek naar de Google Glass IntelliVue-oplossing was niet alleen gericht op de mogelijkheid om handsfree te werken, maar was ook bedoeld om te kijken hoe naadloze overdracht van patiëntgegevens tijdens een procedure de mobiliteit van de behandelaar kan verbeteren. Verder onderzoek moet duidelijk maken hoe artsen en anesthesiologen alle aandacht bij de patiënt kunnen houden terwijl ze live de essentiële bewakingsgegevens van de patiënt in beeld krijgen.

Toekomst

In de toekomst willen de bedrijven zich richten op verdere ontwikkeling van het realtime overzicht van vitale functies van een patiënt. Daarnaast zien zij mogelijkheden om via Google Glass controlelijsten door te nemen voorafgaand aan een operatie. Ook moeten behandelaren straks kunnen kijken naar patiënten op de verkoeverkamer of kunnen overleggen met andere chirurgen tijdens operaties. Tot slot kan het systeem gebruikt worden voor trainingsdoeleinden, stellen Philips en Accenture.