Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Gordijnen in ziekenhuizen vaak vol bacteriën

Mark van Dorresteijn
Gordijnen die patiënten en bedden in ziekenhuizen van elkaar scheiden, blijken vaak besmet te zijn met bacteriën. Regelmatig gaat het daarbij om kolonies van gevaarlijke bacillen, zoals de MRSA-bacterie. Dat meldde de Amerikaanse Universiteit van Iowa op basis van onderzoek.
Gordijnen in ziekenhuizen vaak vol bacteriën

“De gordijnen worden zowel door patiënten als door het personeel frequent aangeraakt. Vandaar dat ze makkelijk besmet raken”, stelt onderzoeker Michael Ohl. Daarbij zijn de gordijnen lastig te desinfecteren en wassen zowel patiënten als de medische staf hun handen niet na het aanraken van de afscheidingen.

Gordijnen vol bacillen

Op vrijwel alle gordijnen zaten binnen enkele weken veel bacillen. Een op de vijf gordijnen huisvestte de MRSA-bacterie. Het advies voor het personeel is om eerst het gordijn op zijn plaats te schuiven en dan pas de handen te wassen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. En het ergste is dat personeel niet zijn handen adequaat wast. Als bezoeker verbaasde ik mij erover dat ik als bezoeker de enige op de afdeling chirurgie was die bij mijn familielid de voorschriften op de sluisdeur opvolgde (schort, masker, handen wassen). En mijn familielid 3x heroperatie vanwege wondinfectie…..

  3. Is er geen andere oplossing te bedenken ipv gordijnen? 1-persoonskamers bijvoorbeeld en bacterievrije materialen als afscheiding inzetten. In veel ziekenhuizen is het niet geregeld dat je a la minute deze gordijnen kunt laten reinigen. Daar gaat een hoop administratieve rompslomp aan vooraf. Gordijnen vind ik als ervaringsdeskundige sowiezo praktische ondingen die je werkzaamheden als verpleegkundige in de weg zitten. En trouwens ook niet meer van deze tijd.
    En wat dacht je van de afvalemmers op kamers die je met de hand moet bedienen?? En kranen? En andere bacteriegevoelige apparatuur die verpleegkundigen moeten bedienen? Hier is nog veel winst te behalen.

  4. Klopt helemaal.Lag in het Zuiderziekenhuis en had een dementerende ,blinde ,dame naast mij liggen die haar ontlasting aan de gordijnen smeerde.Div malen verpleging hier op gewezen.”Sorry is niet onze taak maar van de schoonmaak’.Twee later kwamik op het zelfde bed te liggen en hingen deze enorm vuile gordijnen er nog. Direkt zelf de schoonmaak dienst hier op aangesproken en verbaas U na ong een 1/2 uur kwamen er schone gordijnen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.