Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Grenzen zorgstelsel zijn bereikt’

Redactie Zorgvisie
“We lopen in Nederland tegen de grenzen van de houdbaarheid van het zorgstelsel aan. We hebben langzamerhand het punt bereikt dat extra geld niet meer helpt.” Dat heeft directeur-generaal langdurige zorg Marcelis Boereboom woensdag namens minister Ab Klink van Volksgezondheid gezegd bij de presentatie van het eindverslag van vier projecten van het Zorg Innovatie Forum voor Noord-Nederland.
'Grenzen zorgstelsel zijn bereikt'

De vergrijzing in Nederland neemt toe en de vraag naar zorg voor chronisch zieken groeit snel. Tekorten op de arbeidsmarkt zullen binnen enkele jaren merkbaar zijn en ook de kosten blijven stijgen. De drie noordelijke provincies lopen voorop bij deze ontwikkelingen omdat het aantal ouderen toeneemt en jongeren de regio verlaten. In Drenthe ligt het aantal mensen met dementie 13% boven het landelijk gemiddelde. “De enige manier om het zorgstelsel te behouden is krachtig innoveren”, aldus Boereboom.

Zorg Innovatie Forum

In het Zorg Innovatie Forum (ZIF) voor Noord- Nederland werken 14 organisaties samen om het aanbod van zorg te vernieuwen. Het ZIF heeft vier etalageprojecten (showcases) gemaakt die laten zien wat mogelijk is. Zo zijn voor mensen met dementie kleinschalige woonvormen ingericht met domotica en worden netwerken rond ouderen opgezet waarbij jongere familieleden ondersteuning geven. Ook wordt geëxperimenteerd met een maaltijdvoorziening in combinatie met zorg. (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees ook:

Kritiek op plan ketenzorg Klink

Geen lucht voor innovatie bij zorginkoop 2009

Fusie ziekenhuis en zorgverzekeraar niet verboden

Umc’s en stakeholders pakken samen vergrijzing aan

2 REACTIES

  1. He ja, laten we dat doen. Fantastisch die zorg daar, vooral een taak van arm voor rijk en vrouw voor de rest. Ben je arm, en vrouw of hebt geen vrouw, jammer, maar helaas. Het leven is eindig niet waar. Nee laten we eens kritsich kijken naar de ICT, de bureaucratie, de beheers- en controledwang en wat voor kosten die zaken met zich meebrengen. Zul je zien dat de kosten drastisch zullen dalen.

  2. Lees alle reacties
  3. Moeten wij niet eens nadenken over een Cultuur-omslag.Kijk eens in landen als Afrika ; Zuid-Amerika; Azie , hoe is de zorg voor ouderen daar georganiseerd? Wij Nederlanders vliegen massaal naar bovenstaande Landen , en kijk eens rond om ideeen op te doen voor NL.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.